“Щось нам не щастить з Марʼянками”: мер Івано-Франківська Руслан Марцінків вдався до сексизму

Дата: 22 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Депутатка Івано-Франківської міської ради Марʼяна Вершиніна звинуватила мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа у порушенні норм чинного законодавства, знеціненні та сексизмі. Причиною стало те, що Марцінкців перебивав депутатку, ігнорував її питання, а також жартував над нею, порівнюючи, ймовірно, з Марʼяною Безуглою. 

Про це вона написала на своїй фейсбук-сторінці.

Руслан Марцінків. Фото: Galka.if.ua

Так, 21 лютого, під час позачергової сесії, при розгляді земельного питання, Марʼяна Вершиніна взяла слово та зазначила, що міська рада передає в оренду землю, яка належить департаменту освіти та науки. Депутатка запитала у Марцінківа чому це питання вирішують поспіхом та без оприлюднення, якщо воно стосується землі мешканців Івано-Франківська. 

На відео з запису сесії чути, що Марцінків перебиває виступ Вершиніної, після чого вона робить йому зауваження, на яке він реагує сміхом. Поставивши на голосування пропозицію Вершиніної, яка зрештою не набрала необхідної кількості голосів, мер Івано-Франківська резюмує: “Щось нам не щастить з Мар’янками. То одна у Верховній Раді (ймовірно, йдеться про Мар’яну Безуглу. – Ред.), одна у міській раді”.

Інші депутати у цей момент також сміються.

“Неприємно відчувати і бачити цю зневагу, знецінення, порушення норм чинного законодавства та сексизм. На мою думку, міський голова Руслан Марцінків повинен публічно перепросити мене. Також я вимагаю, щоб голова дотримувався чинного законодавства та регламенту ради”, – зазначила депутатка.

Вона переконана, що привернення уваги до цього випадку може допомогти іншим депутаткам та запобігти виникненню подібних ситуацій у майбутньому.

Марцінків, який став головою міста у 2015 році, вже не вперше є автором дискримінаційних заяв та ініціатив. У березні цього року він доручив створити в місті намет з боротьби “зі сміттям і циганами”, а у 2018 році намагався зігнати учнів та медичних працівників на релігійний захід Української греко-католицької церкви. Також посадовець заявляв, що в місті ніколи не проведуть прайду та що “гей не може бути патріотом”. А у 2020 році мер доручив правоохоронцям вивезти ромів з міста до Закарпатської області. Тих, хто їхати відмовляється, очільник міста рекомендував “пакувати” в автобус. Такі висловлювання спричинили тоді обурення серед правозахисників. 

Нагадаємо, що у листопаді минулого року секретар Коломийської міської ради Андрій Куничак образив депутатку Галину Белю, сказавши, що вона дивиться на нього “як відьма”. Інцидент трапився на сесії, коли планували розглянути питання про дострокове припинення повноважень секретаря ради.

Після цього депутатка створила електронну петицію про дострокове припинення повноважень секретаря Коломийської міської ради Куничака. У ній зазначалося, що секретар порушив Присягу посадової особи місцевого самоврядування (стаття 11 Закону України “Про службу в органах місцевого самоврядування”) та Кодекс етики депутата Коломийської міської ради, що виразилось у недотриманні ним законів України та неналежному виконанні своїх посадових обов’язків.

Зрештою Куничака звільнили з посади.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter