Ірина Геращенко звинуватила Руслана Стефанчука в сексизмі, бо той назвав її “дівчинкою”

Дата: 22 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Народна депутатка України Ірина Геращенко звинувачує голову Верховної Ради Руслана Стефанчука в сексизмі. За її словами, він назвав її “дівчинкою”.

Про це депутатка розповіла на своїй фейсбук-сторінці.

Руслан Стефанчук та Ірина Геращенко

“Сьогодні спікер Стефанчук зневажливо кинув мені “дівчинка”. Поряд ухмилявся ОПЗЖист Бойко. Стефанчук ніколи б не дозволив собі назвати своїх партнерів по ОПЗЖ хлопчиками”, – розповіла Геращенко.

Вона наголосила, що сексизм є неприпустимим явищем у європейській політиці, а подібний вислів у будь-якому європейському парламенті коштував би спікеру не тільки посади, але й кар’єри. 

Геращенко зазначила, що вона є народною депутаткою, співголовою фракції “Європейська солідарність”, а ще – першою жінкою на посаді першого віцеспікера. Водночас вона є мамою трьох дітей та українською жінкою, яка брала участь у мирних переговорах і звільняла заручників. 

“Коли я прийшла в парламент, там було 8% жінок, які ні на що не впливали. Окрім Юлії Тимошенко. Я співавторка закону про гендерні квоти, які дозволили залучити жінок у владу. Мені 53 роки, і всю свою політичну карʼєру я відстоювала права українок. І я нікому не дозволю знецінювати жінок у політиці”, – написала політикиня.

Також вона заявила, що такі речі не мають залишатися безкарними та пообіцяла надіслати листа президентці Європарламенту Роберті Мецолі.

“Я зроблю все, аби сексист і хамло Стефанчук поніс відповідальність за все зло, яке він робить, за знецінення парламенту і лідерства українських жінок, спробу зруйнувати й знівелювати все, що так важко створювалося”, – резюмувала Геращенко.

Згодом, під час пленарного засідання, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук попросив вибачення за своє сексистське висловлювання щодо Ірини Геращенко.

“Я вчора вибачився за ці слова і підтвердив це сьогодні… і сказав, що це неприпустимо”, – заявив він.

Стефанчук також каже, що його словам передували “звинувачення і образи” на його адресу, коли його назвали “хамлом”.

Він хоче, щоб Геращенко також перепросила.

Нагадаємо, що в листопаді минулого року секретар Коломийської міської ради Андрій Куничак образив депутатку Галину Белю, сказавши, що вона дивиться на нього “як відьма”. Інцидент трапився на сесії, коли планували розглянути питання про дострокове припинення повноважень секретаря ради.

Після цього депутатка створила електронну петицію про дострокове припинення повноважень секретаря Коломийської міської ради Куничака. У ній зазначалося, що секретар порушив Присягу посадової особи місцевого самоврядування (стаття 11 Закону України “Про службу в органах місцевого самоврядування”) та Кодекс етики депутата Коломийської міської ради, що виразилось у недотриманні ним законів України та неналежному виконанні своїх посадових обов’язків.

Зрештою Куничака звільнили з посади.

А в лютому цього року депутатка Івано-Франківської міської ради Марʼяна Вершиніна звинуватила мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа в порушенні норм чинного законодавства, знеціненні та сексизмі. Причиною стало те, що Марцінкців перебивав депутатку, ігнорував її питання, а також жартував з неї, порівнюючи, ймовірно, з Марʼяною Безуглою.

На відео із запису сесії чути, що Марцінків перебиває виступ Вершиніної, після чого вона робить йому зауваження, на яке він реагує сміхом. Поставивши на голосування пропозицію Вершиніної, яка зрештою не набрала необхідної кількості голосів, мер Івано-Франківська резюмує: “Щось нам не щастить з Мар’янками. То одна у Верховній Раді (ймовірно, йдеться про Мар’яну Безуглу. – Ред.), одна у міській раді”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter