Комітет радить нардепам ухвалити законопроєкт про угоду зі слідством замість того, що дозволить відкупатися корупціонерам

Дата: 07 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності рекомендував народним депутатам ухвалити законопроєкт №12039 щодо вдосконалення регулювання угод про визнання винуватості в корупційних справах. 

Про це розповіли в САП. 

Засідання Комітету ВРУ з правоохоронної діяльності. Фото: САП

Документ отримав підтримку САП і НАБУ

Автори пропонують, між іншим, щоб під час укладення угоди могли призначати додаткові покарання у вигляді суттєво збільшених штрафів та конфіскації майна. Крім того, пропонують заборонити укладати угоди з організатором злочину. Винятком може стати ситуація, коли він погоджується викрити іншого організатора.

За словами голови Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, законопроєкт №12039 мають ухвалити замість того, що дозволяв би обвинуваченим у корупції уникнути позбавлення волі. Цей документ нардепи підтримали в першому читанні ще в липні. 

“Законопроєкт (№12039. – Ред.) відповідає нашим зобовʼязанням перед ЄС в рамках Ukraine Facility. Конкретно за прийняття цього законопроєкту Україна отримає 350 млн євро”,говорить голова ЦПК. 

Водночас не до кінця зрозуміло, як голосуватимуть за документ нардепи, адже комітет радить підтримати його за одне читання замість двох. Це, як пояснює Шабунін, унеможливило б подання великої кількості правок та, як наслідок, блокування розгляду. 

“Проте злі язики брешуть, що окремі фракції збираються зривати голосування в цілому, щоб в другому читанні вихолостити законопроєкт правками. Процедура така, що будь-яка фракція може заблокувати голосування в цілому. Але ж ми не віримо, що патріотичні та європейські фракції можуть допомагати топкорупціонерам, правда?” – коментує новини щодо документа голова ЦПК.

Нагадаємо, що нещодавно парламентарі намагались ухвалити закон, що дозволив би топкорупціонерам уникати покарання за службу у війську. Після розголосу цю норму прибрали з ухваленого документа. 

Корупція руйнівно впливає на права людини. Як показують останні дослідження, зловживання посадовців у світі процвітає, але як демократичні, так і авторитарні лідери не діють. Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch за підсумками 2023-го констатувала – світові лідери самоусунулися від захисту прав людини. 

Фотографія обкладинки: фейсбук-сторінка Верховної Ради України 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter