Колаборанта, який допомагав створювати “позитивний імідж” окупаційної влади у Новій Каховці, судитимуть за співпрацю з росіянами

Дата: 30 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно колишнього керівника одного з відділів Новокаховської міської ради за фактом колабораційної діяльності. Чоловік обіймав посаду так званого “заступника голови військово-цивільної адміністрації Каховського району” під час окупації Херсонщини.

Про це повідомили у пресслужбі Офісу генерального прокурора.

“Слідством встановлено, що після повномасштабного вторгнення  РФ в Україну підозрюваний підтримав окупаційний режим країни-агресора та почав співпрацювати з ворогом. У червні 2022 року він добровільно погодився на пропозицію представників окупаційної влади та обійняв посаду так званого “заступника голови військово-цивільної адміністрації Каховського району”, – йдеться у повідомленні.

До його обов’язків входило загальне керівництво закладами освіти, культури, охорони здоров’я, організація діяльності суб’єктів господарювання та інше.

Чоловік закликав ексколег підпорядкуватися окупаційній владі, призначав однодумців на керівні посади в незаконно створені заклади та організував платну видачу перепусток, за якими можна було перетнути річку Дніпро через Каховську ГЕС.

Крім того, зазначає Офіс ГПУ, для створення позитивного іміджу окупаційної влади підозрюваний надав інтерв’ю російському ЗМІ, де заявив про нібито завершення в місті Нова Каховка будівництва центру з інтеграційних процесів з РФ.

Наразі обвинуваченого оголошено в розшук.

Нагадаємо, наприкінці грудня, правоохоронці оголосили підозру чиновнику-колаборанту, який займається налагодженням подачі води до російських військових баз у Криму. Ним виявився екскерівник Басейнового управління водних ресурсів нижнього Дніпра, який на початку повномасштабного вторгнення підтримав окупантів.

Раніше ZMINA повідомляла, що на деокупованих територіях за статтею ККУ щодо колабораційної діяльності правоохоронці вже відкрили понад 2200 справ. За фактами співпраці з країною-агресором 452 колаборантам повідомили про підозру, а 243 кримінальні провадження цієї категорії спрямували до суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter