Климент просить президента про сприяння у звільненні політв’язнів Дудки й Бессарабова

Дата: 15 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Архієпископ Кримської єпархії ПЦУ Климент побоюється за здоров’я і життя засуджених у “справі українських диверсантів” громадян України з анексованого Севастополя Володимира Дудки та Олексія Бессарабова, які зараз перебувають в ув’язненні в російських колоніях. Через це він звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням сприяти їхньому якнайшвидшому звільненню і поверненню до України.

Олексій Бессарабов (ліворуч) та Володимир Дудка

Про це повідомляє “Крим.Реалії”, який має у своєму розпорядженні текст звернення. 

Архієпископ указує на низку хронічних захворювань у севастопольців, що, на його переконання, створює додаткові загрози для їхнього життя в умовах пандемії коронавірусу.

“У Володимира Дудки важка форма виразки дванадцятипалої кишки, аденома, артеріальна гіпертензія з брадикардією, які в його віці (55 років) можуть бути фатальними. У колонії розвинулося дерматологічне захворювання”, – зазначає Климент.

У своєму зверненні він також вказує на “захворювання шлунка, нирок і прогресивне падіння зору” в Бессарабова, який залишив службу у ВМС України ще 2008 року саме за станом здоров’я.

“Ніхто не бере до уваги те, що в Олексія є маленька дитина, 2009 року народження, з проблемами психічного і фізичного характеру, які вимагають постійного медичного спостереження”, – йдеться у зверненні Климента.

Він вважає, що “коронавірус особливо небезпечний для тих, хто має хронічні захворювання, тому Дудка і Бессарабов перебувають у зоні ризику”.

“Звертаюся до вас із проханням сприяти звільненню і поверненню кримчан в Україну. Зробіть усе можливе для їх повернення в Україну найближчим часом”, – звернувся Климент до президента України.

Син Володимира Дудки Ілля 8 квітня повідомив про погіршення стану здоров’я його батька в російській колонії. Український Омбудсман Людмила Денісова звернулася до своєї російської колеги Тетяни Москалькової з вимогою забезпечити належні умови утримання і необхідну медичну допомогу українським політв’язням. За її словами, багато хто з них перебуває в критичному стані.

Нагадаємо, російські силовики затримали в листопаді 2016 року в Севастополі співробітників аналітичного центру “Номос” Дмитра Штиблікова та Олексія Бессарабова, а також їхнього близького друга Володимира Дудку. Всіх трьох звинуватили в “підготуванні диверсій у Криму на замовлення української розвідки”.

4 квітня 2019 року Володимира Дудку та Олексія Бессарабова незаконно засудили до 14 років позбавлення волі. Дудка і Бессарабов повністю заперечують свою провину. Верховний суд Росії залишив вирок незмінним

Влада України заперечує російські звинувачення на адресу українців і називає їх провокацією російських спецслужб.

Раніше архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент уже закликав президента Зеленського занести до списку наступного обміну Володимира Дудку, Костянтина Давиденка, а також кримських татар, яких російські силовики переслідують за звинуваченнями в участі у “Хізб ут-Тахрір”.

Як раніше повідомляла ZMINA, попри коронавірусну пандемію Росія відмовляється шукати альтернативні способи утримання українських політв’язнів. В’язнів почали випускати із місць несвободи, зокрема, у США та Туреччині

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter