Климент попросив Зеленського занести до списків обміну Дудку, Давиденка та засуджених за екстремізм кримських татар

Дата: 17 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент закликав президента Володимира Зеленського занести до списку наступного обміну двох фігурантів справи “українських диверсантів” Володимира Дудку та Костянтина Давиденка і Володимира Дудку та Олексія Бессарабова в Криму засудили до 14 років колонії суворого режиму. Російські силовики звинуватили їх у підготуванні диверсій у Криму та в зберіганні вибухівки. На додаток до тюремного строку обом фігурантам справи “українських диверсантів” також дали великі штрафи. , а також кримських татар, яких російські силовики переслідують за звинуваченнями в участі у “Хізб ут-Тахрір”.

Про це повідомляє Укрінформ.

Долучитися до занесення в списки обміну цих політв’язнів Климент також попросив Уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову та голову СБУ Івана Баканова.

“Є ще дві людини, імена яких я називаю вперше. Це Володимир Дудка, до якого у мене був дозвіл суду потрапити в СІЗО і підтримати його: він зараз знаходиться в дуже важкому фізичному стані. І друга людина – це Костя Давиденко, якому теж довелося трохи допомогти”, – сказав Климент. 

Також Архієпископ нагадав про кримських татар, яких російські силовики переслідують за нібито участь у “Хізб ут-Тахрір” і Хізб ут-Тахрі́р аль-Ісламі́” – міжнародна ісламська політична партія. Мета організації – це відновлення ісламського стилю життя, ісламської держави (халіфату) та втілення в ній ісламської системи. Після анексії Криму у 2014 році російські силовики активно приписують співпрацю з організацією кримським татарам. Правозахисники вважають такі переслідування політично вмотивованими.

“Їх ув’язнили тільки за те, що вони молилися вдома, всупереч закону Ярової, який забороняє проводити будь-які молитви вдома. Тим татарам не знайшлося місця в мечетях, і їх судять за те, що вони моляться Богу, і це теж тема, яку треба піднімати… Хто вони – хізби, не хізби, я не знаю, але в Криму до 2014 року ніхто з поясом шахіда не бігав і жодного теракту не було”, – сказав Климент. 

Як відомо, президент України Володимир Зеленський нещодавно повідомив, що в його офісі готують списки для другого етапу масштабного обміну ув’язненими з Росією. 7 вересня Україна та Росія провели масштабний обмін в’язнями, в межах якого звільнили 24 полонених моряків, Романа Сущенка, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха та інших політв’язнів, яких РФ роками незаконно утримувала у себе. 

За даними правозахисників, Росія досі утримує у себе 86 українців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter