У Зеленського готують списки на наступний обмін

Дата: 13 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що в його офісі готують списки для другого етапу масштабного обміну ув’язненими з Росією. 

Про це він сказав на 16-й зустрічі “Ялтинської європейської стратегії” (YES) у Києві.

Деталі другого етапу масштабного обміну очільник держави не розкривав. 

“Зараз ми говоримо про інший етап після наших політв’язнів, наших хлопців, і після моряків. Зараз ми готуємо, відверто скажу, інші списки і чекаємо на наступний етап обміну. Про це теж ми будемо домовлятись”, – сказав Зеленський. 

Також Зеленський звернувся до міжнародних партнерів України щодо питання антиросійських санкцій:

“Іноді наші партнери думають про зняття санкцій. Ви втрачаєте гроші. Серйозно? Знаєте, ми втрачаємо людей. Санкції – це фактично податок заради миру. Поки його не буде відновлено, санкції повинні бути збережені”.

У свою чергу Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денсіова повідомила, що Україна вже передала російському керівництву список бранців, яких тримають у Крим та російських тюрмах.

На заяви Зеленського про новий обмін відреагували і Росії.

“Це (новий обмін) вимагає початку нового процесу, обміну думками, дуже, дуже кропіткої і, напевно, розтягнутої за часом роботи”, – сказав прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков у коментарі російському виданню ТАСС.

За його словами, “ніхто апріорі можливість і доцільність такого процесу не виключає. Тому це питання двосторонніх контактів”.

Як відомо, 7 вересня Україна та Росія провели масштабний обмін в’язнями, в межах якого звільнили 24 полонених моряків, Романа Сущенка, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха та інших політв’язнів, яких РФ роками незаконно утримувала у себе. 

За даними правозахисників, Росія досі утримує у себе 86 українців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter