Туреччина звільняє тисячі засуджених, але не політв’язнів

Дата: 14 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Через коронавірусну пандемію парламент Туреччини ухвалив законопроєкт, який дозволяє звільнити до 90 тисяч ув’язнених із переповнених у країні в’язниць. На політв’язнів закон не поширюється. 

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на твітер-повідомлення турецького парламенту. 

Закон замінив термін ув’язнення людей із груп ризику на домашній арешт. Винятком стали засуджені за терористичні злочини, навмисні вбивства, насильство над жінками та наркотичні правопорушення. 

Документ у турецькому парламенті зареєструвала ісламсько-консервативна керівна Партія справедливості та розвитку. Його підтримала також Партія націоналістичного руху. Загалом, як повідомляє державне інформаційне агентство Анадолу, за закон проголосували 279 народних депутатів. 51 – проти. 

Закон розкритикували, зокрема, правозахисники, адже серед засуджених за терористичні злочини є критики влади та журналісти.

Правозахисна організація Amnesty International звернула увагу, що в парламенті не пройшла жодна правка опозиції.

Як зауважила активістка організації Мілена Буюм на своїй твітер-сторінці, у турецьких в’язницях багато політичних в’язнів мають високі ризики інфікування COVID-19. Вона закликала владу вжити заходів, щоб звільнити засуджених за мирне висловлення поглядів. 

За даними міністра юстиції Туреччини Абдулхамита Гюля, у в’язницях країни в 17 в’язнів діагностували коронавірус. Троє з них померли.  

Загалом у країні зафіксовано 61 тисячу випадків інфікування COVID-19. Померли 1 300 людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter