Незважаючи на пандемію, ростовський суд продовжив арешти вісьмом кримським татарам у справі “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 13 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону на три місяці продовжив арешт вісьмом кримським татарам, яких окупаційна влада обвинувачує в справі “другої бахчисарайської групи “Хізб ут-Тахрір”, до 13 серпня. 

Обвинувачені справи “другої бахчисарайської групи “Хізб ут-Тахрір”

Про це повідомляє видання “Ґрати” з посиланням на адвокатку Лілю Гемеджі, яка брала участь у засіданні, як і всі адвокати, через відеозв’язок із Кримського гарнізонного військового суду.

Під час засідання 13 квітня захист і підсудні попросили зробити перерву в слуханнях на невизначений термін через коронавірусну епідемію. У відповідь суддя Різван Зубаїров запропонував розглянути продовження арешту, хоча в лютому він був продовжений до 13 травня. Прокурор Євген Колпіков попросив залишити підсудних у СІЗО ще на три місяці. “Причини, через які підсудні тримаються під вартою, не змінилися”, – мотивував він своє клопотання.

“Моя позиція і позиція мого підзахисного Марлена Асанова незмінні протягом двох років: немає жодної підстави перебування його під вартою. Тим паче зараз з’явилася причина у вигляді пандемії коронавірусної інфекції, яка змушує клопотати про будь-який інший запобіжний захід, не пов’язаний з перебуванням у СІЗО, де немає жодних умов для дотримання карантину і безпеки для наших підзахисних”, – звернувся до судді адвокат Асанова Еміль Курбедінов. Його підтримали всі захисники кримчан.

Водночас адвокат Едем Семедляєв зазначив, що СІЗО Ростова, де перебувають обвинувачені, закрито на карантин, тож захисники не можуть побачитися зі своїми підзахисними, щоб узгодити позиції і підготуватися до засідань.

“Ми, по суті, продовжуючи термін перебування під вартою, створюємо необґрунтований ризик для здоров’я та життя наших підзахисних”, – резюмував адвокат Назім Шейхмамбетов.

Самі підсудні також просили суд відпустити їх із СІЗО, зазначаючи, що в ізоляторі немає жодних заходів захисту від вірусу, а в суд їх доставили, не забезпечивши навіть медичними масками.

“Ймовірність зараження дуже велика. Жодних масок та антисептиків СІЗО не надає. Тобто ніяких заходів захисту, про які так голосно кажуть по телевізору. Утримання в СІЗО – пряма загроза нашому здоров’ю. Необхідного медобслуговування ми не отримуємо. Тому доцільно було б змінити запобіжний захід”, – виступив у суді Мемет Бєлялов. 

Держобвинувачення тим часом вважає, що в обвинувачених є можливість сховатися від слідства та суду через подвійне громадянство та тиснути на свідків.

“Немає жодного факту, що ми комусь погрожували, для когось становили небезпеку – побічно або прямо, – заявив у відповідь Сервер Мустафаєв. – У сьогоднішніх реаліях не те що не втекти, сьогодні закривають по домівках цілі області й міста. Як можна сховатися за цих обставин? Навіщо? Якщо людину на прогулянці із собачкою штрафують, як я зможу вийти кудись”.

Сервер Мустафаєв

“Я – український громадянин, який проживав спокійно в Криму до подій 2014 року. Тоді мені без моєї волі видали російське громадянство. Теоретично у нас був вибір, практично ні. Із 2014 року всі жителі Криму мають подвійне громадянство. Не можна казати, як це робить прокуратура, що ми маємо змогу сховатися”, – пояснив Мустафаєв.

Суд продовжив арешт усім обвинуваченим кримчанам на три місяці, до 13 серпня. Захист уже заявив, що подаватиме апеляційну скаргу на рішення. Крім того, суд відклав розгляд справи до 13 травня у зв’язку з пандемією.

Нагадаємо, у жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекір’яєв і Ернес АметовФСБ звинувачує їх в участі в забороненій у Росії та анексованому нею Криму організації “Хізб ут-Тахрір”.

21 травня 2018 року в Криму затримали координатора “Кримської солідарності” Сервера Мустафаєва і жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Звинувачення проти них долучили до бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”.

Південний військовий окружний суд російського Ростова-на-Дону почав розглядати цю справу по суті 15 листопада 2019 року. Всі підсудні відкидають звинувачення в тероризмі й стверджують, що їх переслідують за політичними та релігійними мотивами.

Після спроби анексії Криму Росія розпочала переслідування кримських татар та мусульман півострова, звинувачуючи їх в екстремізмі. Раніше ZMINA розповідала, чим займається організація “Хізб ут-Тахрір” та чому її заборонили в Росії. В українському правовому полі немає заборон щодо діяльності цієї організації, вона діє легально.

Нагадаємо, 24 березня низка громадських організацій звернулися до Росії з вимогою скоротити кількість ув’язнених на окупованих територіях України. 

Автори звернення наголосили, що медичні служби цих установ не мають досить персоналу, медичних препаратів та необхідного медичного обладнання. Вони не спроможні впоратися зі звичайними поширеними захворюваннями, що вже казати про складні кризові ситуації. Ба більше, якраз такі заклади і є місцями підвищеного ризику для передання інфекційних захворювань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter