Казахстанська журналістка та активістка Жанара Ахметова отримала політичний притулок у Франції

Дата: 29 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Казахстанська журналістка та активістка Жанара Ахметова отримала політичний притулок у Франції; це сталося через п’ять років після того, як вона виїхала з Казахстану до України через погрози за критику влади.

Про це повідомила Асамблея громадянських ініціатив “Вибір” у фейсбуку.

“Це був довгий і складний шлях завдовжки п’ять років. Але завдяки вам та вашій підтримці Жанара та її син Ансар Бота перебувають у безпеці! Вони отримали політичний притулок на 10 років із можливістю стати повноправними громадянами Євросоюзу”, — йдеться в повідомленні.

Президент Асамблеї Мурад Курбанов нагадав, що казахстанська влада роками переслідувала Ахметову, залякувала, використовувала “підлі прийоми, переслідуючи її дітей”.

Він висловив подяку політикам у Європі та США, адвокатам, правозахисникам, журналістам, активістам, українським і міжнародним організаціям та ЗМІ за допомогу у справі.

Жанара Ахметова — казахстанська журналістка й активістка опозиційного руху “ДВК” (“Демократичний вибір Казахстану”), який влада Казахстану заборонила за звинуваченнями в “екстремізмі”, “розпалюванні соціальної ворожнечі” і “формуванні негативного образу влади”.

У 2009 році казахстанський суд засудив Ахметову до семи років в’язниці за звинуваченням у “шахрайстві”, але відтермінував виконання вироку до досягнення її дитиною 14-річного віку (до 2021 року).

У березні 2017 року вона літаком прибула до України і звернулася до Державної міграційної служби щодо надання статусу біженки.

У жовтні того ж року жінку затримали у зв’язку з розшуком по лінії Інтерполу та помістили до ізолятора тимчасового тримання у Вишгороді Київської області. Тоді прокуратура заявила, що провела екстрадиційну перевірку і не побачила перешкод для задоволення звернення казахстанських колег про видачу Ахметової.

Журналістку звільнили з-під варти лише після втручання правозахисників та депутатів Верховної Ради.

У березні 2019 року ДМС відмовила їй у наданні статусу біженки, оскільки міграційники не помітили у її справі загрози політичного переслідування.

У 2018 році активістка програла в Окружному адміністративному суді міста Києва справу проти Міграційної служби Київської області, яка відмовила їй у статусі політичного біженця.

У лютому 2020-го Шостий апеляційний адміністративний суд Києва ухвалив рішення задовольнити апеляційну скаргу Ахметової частково, скасувати рішення Державної міграційної служби України про відмову їй у наданні статусу біженця або особи, яка потребує додаткового захисту.

У травні того ж року Касаційний суд скасував постанову апеляційного адмінсуду та визнав правомірною відмову ДМС у наданні Ахметовій статусу біженця, тож жінку могли екстрадувати до країни походження, де на неї могло очікувати жорстоке поводження чи катування.

Не допустити екстрадиції активістки вимагала правозахисна організація Freedom House.

Казахстан у рейтингу свободи преси від “Репортерів без кордонів” 2022 року посідає 122-ге місце зі 180.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter