Україна не має допустити депортації активістки Ахметової до Казахстану – Freedom House

Дата: 22 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Україна має не допустити примусового видворення казахстанської політичної активістки та журналістки Жанари Ахметової до країни походження, де на неї можуть очікувати жорстоке поводження чи катування.

Про це йдеться в заяві міжнародної правозахисної організації Freedom House із приводу рішення українського Верховного Суду про відмову надати Ахметовій притулок в Україні.

“Казахстан є сумновідомим через поширення тортур у місцях позбавлення волі. Численні іноземні уряди та суди вже встановлювали, що особи, які фігурують у політично вмотивованих судових справах, стикаються із суттєвою загрозою жорстокого поводження в разі повернення до Казахстану. Саме тому уряди часто відмовляють у депортації для дотримання принципу невислання (non-refoulement). Україна має чинити так само, дотримуючись своїх зобов’язань захищати людей, що стикаються із загрозою зловживань чи жорстокого поводження в іншому регіоні”, – заявив Марк Берендт, директор програм Freedom House у Європі та Євразії.

В організації нагадують, що Жанара Ахметова вперше звернулася по захист в Україні у 2017 році, проте 14 травня 2020 року отримала негативне рішення Верховного Суду.

Автори заяви зауважують, що тортури та жорстоке ставлення до людей після їхнього повернення до Казахстану регулярно спричиняє занепокоєння, змушуючи Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ), ООН та низку національних урядів, зокрема Австрії та Іспанії, відмовляти Казахстану у виконанні екстрадиційних запитів.

Так, у 2009 році ЄСПЛ заборонив Україні повертати людину до Казахстану через високу ймовірність жорстокого поводження та відсутність гарантій справедливого судового розгляду. ЄСПЛ також ухвалив схоже рішення в іншій справі у 2010 році. В іспанській справі 2015 року експерти ООН з прав людини закликали владу Іспанії не депортувати особу до Казахстану в контексті побоювання можливих тортур.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter