Суд призупинив процес екстрадиції казахстанської опозиціонерки Ахметової

Дата: 26 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Шостий апеляційний адміністративний суд ухвалив рішення задовольнити апеляційну скаргу Жанари Ахметової частково, скасувати рішення Державної міграційної служби України про відмову їй у наданні статусу біженця або особи, яка потребує додаткового захисту.

Про це повідомляє Центр громадянських свобод. 

Додатково суд зобов’язав ДМСУ повторно розглянути справу Ахметової про отримання статусу шукача притулку. Тепер органи міграційної служби зобов’язані повторно вивчити всі доводи, які свідчать про наявність підстав для надання Жанарі Ахметовій статусу біженця, та ухвалити відповідне рішення. Наразі Ахметова залишається під проміжним захистом як людина, яка перебуває в процедурі отримання статусу біженця.

Нагадаємо, що Жанара Ахметова – казахстанська журналістка й активістка опозиційного руху “ДВК” (“Демократичний вибір Казахстану”), який влада Казахстану заборонила за звинуваченнями в “екстремізмі”, “розпалюванні соціальної ворожнечі” і “формуванні негативного образу влади”. У 2009 році казахстанський суд засудив Ахметову до семи років в’язниці за звинуваченням у “шахрайстві”, але відтермінував виконання вироку до досягнення її дитиною 14-річного віку (до 2021 року). У березні 2017 року вона літаком прибула до України і звернулася до Державної міграційної служби за наданням статусу біженки. 

У березні минулого року ДМС відмовила їй у наданні статусу біженки. 

За словами правозахисників, міграційна служба України просто закриває очі на політичний контекст переслідування Ахметової.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter