Жанара Ахметова програла суд міграційній службі, яка відмовила їй у статусі політбіженця

Дата: 06 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

В Окружному адміністративному суді міста Києва казахська активістка Жанара Ахметова програла справу проти Міграційної служби Київської області, яка відмовила їй у статусі політичного біженця.

Про це повідомляє “Детектор медіа”.

Ахметова розповіла, що у позовній заяві були вимоги скасувати незаконне, на її думку, рішення ДМС про відмову у визнанні її біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, та зобов’язати міграційну службу повторно розглянути заяву, повідомляє “Детектор медіа”.

“Ми надали суду більш ніж достатньо доказів мого політичного переслідування у країні походження. Судове засідання тривало понад дві години, 10 хвилин – нарадча кімната, і – відмова… У рішенні суд не послався на жоден поданий стороною захисту доказ, а лише констатував, що причина, через яку я покинула Казахстан, була не політичною і будь-які загрози відсутні”, – розказала Ахметова.

Вона подаватиме апеляційну скаргу.

Нагадаємо, казахську опозиційну активістку та блогерку Жанару Ахметову затримали в Києві 21 жовтня за запитом Казахстану. 24 жовтня суд ухвалив рішення про тимчасовий арешт Ахметової на 18 діб. Згодом, 8 листопада, Апеляційний суд Київської області скасував це рішення і визнав, що немає підстав для тимчасового арешту Ахметової.

У свою чергу, Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про екстрадиційний арешт Ахметової строком на 60 діб. Суд зазначив, що якщо сторона захисту подасть апеляцію, то це рішення вступить в силу після розгляду апеляції. Адвокати подали апеляцію.

7 листопада збігав термін тимчасового арешту активістки, вона мала бути звільнена із СІЗО. Однак у цей день суддя Щебуняєва видала роз’яснення, яке суперечило попередньому рішенню суду. Згідно з роз’ясненням, ухвала про застосування екстрадиційного арешту “підлягає негайному виконанню після її оголошення, незважаючи на те, що судове рішення не набрало законної сили”.

10 листопада мав відбутися розгляд апеляції на застосування екстрадиційного арешту. До суду прибули народні депутати Мустафа Найєм, Олена Сотник, Світлана Заліщук, Вікторія Войціцька, які висловили готовність узяти Ахметову на поруки. Однак судове засідання перенесли, оскільки, як зазначили адвокати, прокуратура не дала дозволу на доставлення Ахметової до суду.

22 листопада Шевченківський районний суд Києва звільнив з-під варти Жанару Ахметову. Її віддали на поруки народній депутатці від БПП Світлані Заліщук.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter