Ізюм та Волноваху майже зруйнували – заяви місцевої влади

Дата: 13 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Внаслідок російського вторгнення українські міста Ізюм на Харківщині та Волноваха на Донеччині майже повністю знищенні.

Про це заявили голова Донецької обласної Військової адміністрації Павло Кириленко та заступник Ізюмського міського голови Володимир Мацокін

Центр Ізюма, 6 березня. Фото: Міністерство оборони

По Волновасі та Ізюму росіяни без перестанку гатять від початку війни. 

Міська влада Ізюму, який заснували ще у XVII столітті, наголошує, що місто є одним з центрів гуманітарної катастрофи на Харківщині: там немає продуктів, води, світла, тепла, не працює зв’язок, а внаслідок постійних обстрілів навкруги стоять руїни.

За оцінкою Мацокіна, руйнування більші, ніж після Другої світової війни.

Ізюм. Фото: Міністерство оборони
Ізюм. Фото: Міністерство оборони

“Ізюм – це нова Хатинь! Місце болю, розпачу і сліз…Більше немає автовокзалу, суду, залізничного вокзалу, виконкому, медичного коледжу, поліції, військкомату, десятків магазинів та контор, до приміщення лікарні немає вікон, до дитячої спортивної школи потрапив снаряд. Центральний парк як місце кривавого побоїща. Зруйновано мости. І це у місті, де ніколи не базувався жоден військовий”, – говорить він. 

Ізюм, 10 березня. Фото: фейсбук-сторінка начальника управління молоді та спорту Ізюмської міськради Максима Стрельника
Територія поблизу площі Джона Леннона в Ізюмі до війни. Фото: mykharkov.info
Територія поблизу площі Джона Леннона в Ізюмі після російських бомбардувань. Фото: фейсбук-сторінка начальника управління молоді та спорту Ізюмської міськради Максима Стрельника

Евакуювати містян поки неможливо через безперервні обстріли.

Щодо Волновахи, то, за словами очільника Донецької обласної військової адміністрації Кириленка, інфраструктура міста зруйнована повністю. 

“Більшу частину (людей – ред.) евакуювали, тому я про це і кажу, що Волновахи з її інфраструктурою як такого міста вже не існує. Бої йдуть за територію, щоб не дати ворогу зімкнути кільце і досягти тактичних і стратегічних планів”, – сказав він у телеефірі.

Волноваху від початку війни називають однією з найгарячіших точок на Донеччині. Проте досі кількість жертв у місті встановити неможливо, бо багато людей знаходяться під завалами.

Наслідки російських обстрілів у Волновасі. Фото: фейсбук-сторінка Тетяни Ігнатченко
Наслідки російських обстрілів у Волновасі. Фото: фейсбук-сторінка Тетяни Ігнатченко
Наслідки російських обстрілів у Волновасі. Фото: фейсбук-сторінка Павла Кириленка

Лікарня у Волновасі після російських обстрілів. Фото: телеграм-канал Павла Кириленка

Нагадаємо, що у війні з Україною Росія використовує касетні (1, 2, 3), фосфорні та некеровані бомби. Окрім цього міністерство оборони РФ визнало, що в Україні застосовують важку вогнеметну систему ТОС-1А “Солнцепек”, на якій можуть використовувати термобаричні боєприпаси. Такі боєголовки руйнують інфраструктуру, серйозно ушкоджують внутрішні органи та викликають опіки, що призводить до смерті постраждалих.

Схожі системи Росія використовувала в Афганістані та Чечні.

Українські громадські та урядові організації зафіксували вже всі типи воєнних злочинів з боку Росії.  Їх приклади ZMINA збирає тут, а також за тегами міжнародні злочини та #PutinWarCrimes.

Прочитати про докази використання Росією невибіркової зброї для атаки на цивільних ви також можете за цим покликанням.

Наразі в Міжнародному суді ООН вже розпочали слухання за позовом України проти Росії в справі щодо звинувачень у геноциді. Україна вимагає, щоб суд негайно заборонив Росії проводити військові дії.

Розслідування російських злочинів в Україні почав і німецький генпрокурор Петер Франк. У Німеччині можна переслідувати за воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні у всьому світі. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter