Іранську акторку засудили до 2 роки вʼязниці умовно за те, що вона не носила хіджаб

Дата: 20 Липня 2023
A+ A- Підписатися

В Ірані до 2 років вʼязниці умовно засудили відому акторку Афсане Баєган за те, що вона носила капелюх замість хіджабу в громадських місцях. 

Про це повідомило The National News.

Афсане Баєган. Фото з твіттеру

Таке рішення суд ухвалив після того, як 61-річна акторка зʼявилася на кіноцеремонії не покривши волосся, а потім поділилася цими фотографіями у соцмережах.

Суд також зобов’язав Баєган щотижня відвідувати психологічний центр “для лікування психічного розладу, пов’язаного з антисімейним характером” та надати довідку про стан здоров’я після “лікування”.

Крім того, жінці заборонили користуватися соціальними мережами та залишати Ісламську республіку протягом двох років.

Афсане Баєган – одна з декількох відомих діячок з галузі кіноіндустрії, яка приєдналася до мільйонів інших іранських жінок, порушуючи правила, накладені іранською владою щодо заборони одягатися так, як їм подобається. 

Тегеран посилив спостереження за жінками напередодні роковин смерті Махси Аміні. Вона впала в кому, а згодом померла, після того, як її затримала поліція моралі 13 вересня в Тегерані за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку.

Після цього у грудні в Ірані вже публічно повісили двох протестувальників: 23-річного Мохсена Шекарі та 23-річного Маджида Резу Рахнаварда

Також у січні 2023-го там стратили двох протестувальників, засуджених нібито за вбивство добровольця ісламістського воєнізованого формування “Басідж” під час загальнонаціональних протестів проти духовенства країни.

Загалом за час протестів в Ірані вбили не менш ніж 481 людину, зокрема 64 неповнолітніх, а найближчим часом збираються стратити ще 109 протестувальників. 

Нагадаємо, що влада Ірану оголосила про повернення з 16 липня на вулиці населених пунктів поліції моралі, яка має забезпечити виконання вимог про носіння хіджабу жінками.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter