Іранські парламентарі ухвалили закон, який дозволяє списувати кошти з рахунків “порушниць” закону про хіджаб, без їхнього дозволу

Дата: 16 Березня 2024
A+ A- Підписатися

В Ірані парламент схвалив законопроект, який дозволяє списувати штрафи з банківських рахунків порушниць закону про хіджаб без їхнього дозволу. Крім того, у документі є пункт, який передбачає збільшення розмірів стягнень для певних категорій жінок.

Про це інформує Iran International.

Фото: Reuters

Як пише видання, запропонований депутатами законопроект про “Захист сім’ї за допомогою пропаганди хіджабу та культури цнотливості” запроваджує посилення покарань для жінок, які відмовляються від носіння релігійних хусток.

Окрім списання штрафів без відома власниць рахунків у документі пропонується запровадити в країні систему розпізнавання осіб, а також відстежувати онлайн-контент, щоб виявляти іранок, які порушують ісламський дрес-код.

Крім того, законопроект передбачає збільшення розмірів стягнень для певних категорій жінок. Наприклад, “рецидивісток”, які з’явилися на публіці без хіджабу вдруге, пропонується штрафувати на 240 мільйонів ріалів – це майже вдвічі більше за мінімальну заробітну плату в Ірані.

Також парламентарі затвердили положення, згідно з яким виконання таких покарань буде покладено на поліцію, хоча зараз цим займається суд.

Документ набуде чинності після того, як його схвалить Рада вартових – найвищий орган, який виконує функції Конституційного суду.

За даними видання, у вересні минулого року ця законодавча колегія вже відхиляла першу версію проекту з посиланням на формальні недоліки та двозначні терміни.

Iran International уточнює, що влада Ісламської республіки почала посилювати норми дотримання релігійного дрес-коду через те, що іранки частіше почали відмовлятися вдягати хіджаби на тлі подій, спровокованих смертю 22-річної Махси Аміні, яка загинула від рук поліції моралі у вересні 2022 року.

Нагадаємо, у вересні 2023 року парламент Ірану ухвалив законопроєкт “Про хіджаб та цнотливість”, згідно з яким місцеві жінки можуть отримати десять років позбавлення волі за відмову носити хіджаб на вулиці.

Раніше ZMINA повідомляла, що у вересні минулого року 22-річну Махсу Аміні в Тегерані затримала поліція моралі за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку. З поліцейської дільниці Аміні відвезли до лікарні, де вона за кілька днів померла.

Того ж місяця в країні почалися масові заворушення через смерть Аміні. Протестувальники вважають, що причиною її загибелі стало побиття співробітниками силових структур. Люди виступали з гаслами проти поліцейського насильства, проти боротьби іранської влади з інакодумством, за демократизацію країни та за повалення режиму аятоли Алі Хаменеї.

На тлі масових заворушень іранська влада в грудні 2022 року заявила, що ліквідувала поліцію моралі та що вона “не має нічого спільного із судовою системою”. Але в липні поточного року в країні оголосили про повернення на вулиці населених пунктів поліції моралі, яка має “забезпечити виконання вимог про носіння хіджабу жінками”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter