Іранська влада погрожувала рідним загиблих у катастрофі літака МАУ

Дата: 28 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Влада Ірану, де військові на початку минулого року збили пасажирський літак зі 176 людьми на борту, залякувала та погрожувала сім’ям загиблих у катастрофі. Силовики, зокрема, втручались у поховання та панахиди.

Про це йдеться у звіті міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch. 

Фото: theglobeandmail.com

Щонайменше 16 людей органи безпеки погрозами змушували не брати участі в інтерв’ю з іноземними виданнями, а також стежили та тиснули на їхніх родичів або друзів, які відвідували меморіали та знімали це. У деяких випадках силовики допитували та затримували членів сім’ї на кілька годин, а принаймні в одному – поміщену під варту людину катували.

Правозахисники дізналися й про випадки, коли співробітники в цивільному погрожували членам сімей, які публічно критикували владу. Джавад Солеймані, який утратив дружину під час падіння літака, розповів, що відділ міністерства розвідки в місті Зенджан на північному заході Ірану викликав його після того, як він розкритикував п’ятничну молитву міста під час панахиди за дружиною. Згодом його звинуватили в публічній критиці Революційної гвардії та влади.

Щонайменше в трьох випадках рідним погрожували “наслідками”, якщо ті не видалять публікацій у соцмережах з критикою того, що влада Ірану не звітувала про перебіг розслідування катастрофи. 

Тільки через рік після катастрофи влада країни оприлюднила свій звіт, у якому однією з причин трагедії назвали зміщення позиції радіолокаційної станції військових, що нібито призвело до помилки у зв’язку. Після публікації звіту українське МЗС назвало його “збіркою маніпуляцій”. 

Фото: timesofisrael.com

Родичі загиблих у катастрофі розповіли правозахисникам також про втручання влади в поховання та панахиди. За церемоніями стежили силовики в цивільному, а на частину людей тиснули, щоб вони проводили поховання на спеціальних ділянках для тих, хто “жертвує своїм життям, захищаючи великі цілі ісламу й ісламської революції та її досягнення”, і загинув, “захищаючи цілісність Ісламської Республіки Іран від загроз”. З часом навіть на могильних каменях тих, кого рідні відмовився називати “мучениками”, з’являлися відповідні позначки.  

Досі іранська влада не повернула рідним цінностей, наприклад ювелірних виробів та електронних пристроїв. 

Після катастрофи влада країни також тисне на громадян, які вимагають неупередженого розслідування та суду над винуватцями катастрофи. За декілька днів після трагедії правозахисниця Бахаре Хедаят опублікувала твіт, у якому написала, що збирається вшанувати пам’ять жертв. Акція, яку провели на вході до Технологічного університету імені Аміра-Кабіра в Тегерані, зібрала тисячі учасників і стала початком цілої низки інших.

Бахаре Хедаят

Хедаят затримали в університеті, а згодом засудили до чотирьох років та восьми місяців за ґратами. У вересні минулого року українські правозахисники вимагали від влади вплинути на долю активістки, яка раніше вже провела шість років у в’язниці за правозахисну діяльність.

Протягом минулого року, як зазначають у звіті Human Rights Watch, іранські суди відправили до в’язниць щонайменше 20 людей, які брали участь в акціях протесту після збиття літака. 

Нагадаємо, що нещодавно Верховний суд канадської провінції Онтаріо визнав збиття літака МАУ терактом. Позов подали чотири сім’ї, чиї родичі загинули внаслідок авіакатастрофи. Відповідачами в справі були збройне формування “Корпус вартових ісламської революції”, Іран, його збройні сили та верховний лідер аятола Алі Хаменеї.

Український літак регулярного рейсу PS-752, який прямував з Тегерана до Києва, розбився в Ірані на початку минулого року. Судно зникло з радарів на шостій хвилині після злету. Внаслідок катастрофи загинуло 176 людей: усі пасажири та члени екіпажу. Згодом іранські військові повідомили, що “ненавмисно” збили літак.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter