Голова Європейської дипломатії Жозеп Боррель відвідав Одесу та Київ

Дата: 01 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Одесу та Київ з неанонсованим візитом відвідав Високий представник Євросоюзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Про візит до Одеси він написав у соцмережі Х 30 вересня, до Києва – 1 жовтня.

Жозеп Боррель. Джерело: Stephanie Lecocq / AP

“Одеса – дуже гарне місто з культурним та історичним корінням. Воно має бути на перших шпальтах газет за його яскраву культуру та дух, красу та історію. Натомість воно на перших шпальтах через варварські атаки та агресію Росії”, – сказав він.

Боррель наголосив на тому, що на власні очі бачить наслідки війни. Руйнування Спасо-Преображенського собору добре ілюструють те, як Росія намагається знищити Україну, сказав він.

Він нагадав всьому світу, що частина території України – Донецька, Луганська, Запорізька та Херсонська області були незаконно анексовані Росією, так само як і Крим раніше.

Дипломат вкотре підкреслив, що ЄС підтримує Україну у боротьбі за її територіальну цілісність та незалежність і підтримуватиме українців “стільки, скільки буде потрібно”.

В Києві Боррель зустрівся із президентом Володимиром Зеленським і міністром закордонних справ Дмитром Кулебою. Вони разом вшанували пам’ять українських захисників, які загинули на війні з Росією.

Також в цей день відбулася зустріч дипломата з представниками громадянського суспільства. В ній взяла участь і директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова. У своєму короткому виступі вона зазначила, що українські громадські організації є надійними партнерами держави на шляху в реалізації реформ, які наближають країну до вступу до ЄС.

Водночас тривожними є ініціативи деяких державних органів, що направлені на обмеження можливості впливу правозахисних організацій на процеси прийняття державних рішень, наголосила вона. Йдеться про спроби законодавців зареєструвати законопроєкт про лобізм, що пропонує прирівняти адвокаційну роботу правозахисників до роботи професіоналів, які просувають бізнес-інтереси в політиці – лобістів. Для цього збирають підписи у Верховній Раді. Це є дуже негативним сигналом для всіх громадських організацій, що працюють із владою, сказала Луньова.

Також правозахисниця зауважила, що потребують підтримки ініціативи держави, направлені на реінтеграцію деокупованих територій України. Зокрема, ті, що забезпечують повернення звільнених території та їхніх жителів в правове, культурне, інформаційне поле України.

Водночас важливим є проведення експертизи на відповідність міжнародним стандартам чинного законодавства та його вплив на майбутню реінтеграцію, сказала вона. Так, потребують аналізу зміни до Кримінального кодексу, внесені після початку широкомасштабної збройної агресії проти України, якими встановлена кримінальна відповідальність за співпрацю з окупаційними органами влади – так звана “колабораційна діяльність”, переконана Луньова

Раніше ZMINA повідомляла про те, що, за словами Борреля, Україна стане членом ЄС незалежно від того, подобається це комусь чи ні.

Українці у боротьбі з російською агресією змінили історію і довели, що Україна за визначенням належить до Європейського Союзу, і Союз має уточнити свої процедури, щоб відобразити цю реальність. Про це дипломат сказав під час виступу на Мюнхенській безпековій конференції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter