Російські військові запускають дрони-камікадзе над ядерними реакторами ЗАЕС – розвідка

Дата: 02 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Окупанти використовують територію окупованої Запорізької атомної електростанції для запусків дронів-камікадзе, користуючись тим, що українські Сили оборони не можуть завдавати ударів у відповідь.

Про це повідомили в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

У розвідці показали відео з російського FPV-безпілотника, який містить маркування UT4D.TT. Це вказує, що дрон окупантам поставило міністерство оборони РФ.

Траєкторія польоту російського дрона-камікадзе пролягає над енергоблоками ЗАЕС у бік Нікопольської та Марганецької громад, які зазнають постійних ворожих атак.

За даними розвідки, окупанти обладнали пускові майданчики для своїх безпілотників біля шостого реактора ЗАЕС.

У коментарі “Бабелю” представник ГУР Андрій Черняк розповів, що росіяни використовують територію атомної електростанції для запусків дронів-камікадзе, користуючись тим, що Сили безпеки та оборони України не можуть завдавати вогню у відповідь у півторакілометровій зоні довкола станції.

Крім того, ще з літа 2023 року територію захопленої ЗАЕС росіяни використовують для тренувань пілотів FPV-дронів. Зокрема, цим займається так звана школа операторів БпЛА “Архангел”, яку фінансує Головне управління генштабу збройних сил РФ.

Нагадаємо, що атаки окупантів на ЗАЕС 7-го та 9 квітня 2024 року були спланованою операцією під чужим прапором, спрямованою на зміщення фокуса від єдиного способу усунути всі загрози ядерній та фізичній безпеці, а саме – деокупації станції. 

Російські військові окупували найбільшу в Європі та третю у світі атомну електростанцію понад два роки тому. За цей час вони перетворили ЗАЕС та місто Енергодар на катівню, кажуть дослідники. 

Попри це, світ не вводить масштабних санкцій щодо “Росатому” – холдингу, що офіційно мав би опікуватися цивільними атомними компаніями у РФ, але фактично допомагає окупувати ЗАЕС. ZMINA детально пояснювала, чому російський ядерний шантаж лишається без відповіді світу.  

Фото обкладинки: Reuters

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter