Україна стане членом Євросоюзу незалежно від того, подобається це комусь чи ні – Боррель

Дата: 19 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Українці у боротьбі з російською агресією змінили історію і довели, що Україна за визначенням належить до Європейського Союзу, і ЄС має уточнити свої процедури, щоб відобразити цю реальність.

Про це у неділю під час виступу на Мюнхенській безпековій конференції заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє “Укрінформ”.

Жозеф Боррель. Фото: “Укрінформ”

“Україна належить до родини Європейського Союзу і вона буде членом Європейського Союзу. За визначенням після того, що вже трапилося. Після того, як вони (українці. – Ред.) були під бомбами, після того, як їх вбивали, після всіх цих хвиль російської агресії. Історія вже звершилася. Тож майбутнє України буде в Європейському Союзі”, – наголосив Боррель.

Водночас, за його словами, після поповнення такими членами як Україна та інші країни, зокрема з Балкан, ЄС має змінити процедурні правила та процеси прийняття рішень.

“Я не можу уявити собі, яким чином перейти від 27 до 36, а може, за певних умов до 33 країн (в ЄС. – Ред.), як це можливо здійснити за правилами, за якими ми працюємо і приймаємо наші рішення зараз. Тож вони (країни-кандидати. – Ред.) мають своє домашнє завдання, а ми також маємо наше домашнє завдання”, – зауважив представник ЄС.

Боррель відзначив, що ще до початку війни Україна досягла великого прогресу в реформах за допомогою ЄС, який активно інвестував у її політичний та економічний розвиток. Тоді з цією метою ЄС витратив більш як 15 мільярдів євро. Після початку російської агресії ЄС інвестував вже понад 60 мільярдів євро для допомоги Україні.

Високий представник ЄС наголосив, що Україна має трансформувати свою політичну структуру, боротися проти корупції та розвивати справжню демократію й ефективну економіку. На переконання Борреля, українці зроблять це, тому що вони хочуть це зробити, і зробити швидко. ЄС підтримує їхні зусилля. Нині Єврокомісія робить все можливе, щоб допомогти Україні у вирішенні цих завдань та працює із “швидкістю, яка була небаченою до цього”, запевнив Боррель.

“Україна належить до Європи. Вона може туди йти різними шляхами. Але це вже відбулося. Україна належить до Європейського Союзу, до європейської родини, європейської культури, європейської цивілізації, до європейського способу життя. Зараз це має бути інституалізовано. Вони мають виконати своє домашнє завдання, ми маємо допомогти їм та приготуватися, щоб прийняти Україну, подобається це комусь чи ні”, – підсумував Боррель.

Як відомо, сьогодні, 19 лютого, у Німеччині триває зустріч провідних політиків Європи та світу в рамках Мюнхенської безпекової конференції, що присвячена найбільш актуальним проблемам європейської та світової безпеки.

Нагадаємо, 23 червня лідери Європейського Союзу на саміті в Брюсселі затвердили рішення надати Україні та Молдові статус кандидата на вступ.

Рішення було схвалено на основі рекомендації Європейської комісії, наданої 17 червня.

У ЄС зазначають, що офіційні переговори з кандидатами розпочнуться після виконання ними умов, зазначених у висновках Єврокомісії щодо заявок на членство. 

Єврокомісія звернула увагу на те, що Україна загалом просунулася у досягненні стабільності інститутів, які гарантують демократію, верховенство права, права людини й повагу та захист меншин.

Водночас Єврокомісія у висновку щодо відповідності України вимогам для держави-кандидата запропонувала, щоби ЄС мав право скасовувати цей статус у разі, якщо Україна порушить свої зобов’язання.

Зокрема, для збереження статусу кандидата Київ має завершити призначення вже обраного на конкурсі очільника САП, провести конкурс глави НАБУ тощо.

ЄС не визначив точну дату, до якої Україна має довести здатність проводити реформи. В пропозиції визначено, що Єврокомісія проведе першу оцінку наприкінці 2022 року, однак для відновлення реформ в Україні мають завершитися бойові дії, тому термін може бути та, найімовірніше, буде продовжений.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter