Хлопчик, якого вважали викраденим, ймовірно, перебуває з “кадирівцями” зі згоди батьків – Осадча

Дата: 04 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У мережі з’явився ролик, на якому українська блогерка натрапила на “кадирівців” у чат-рулетці і Сервіс, який дозволяє анонімно спілкуватися за допомогою відео та текстового чату. Відвідувач вебсайту потрапляє на випадково обраного незнайомця і починає з ним онлайн-чат. У будь-який момент спілкування користувач може залишити поточний чат і пошукати іншого випадкового співрозмовника.. Поряд із чоловіком сидів маленький хлопчик, який раптом вигукнув “Слава Україні!”. Перша реакція української авдиторії була, що хлопчика викрали. Однак пізніше виявилося, що він з батьками проживає на тимчасово окупованій території й потрапив на відео, ймовірно, зі згоди батьків.

Про це повідомила кураторка проєкту “Пошук зниклих” Катерина Осадча.

Українська відеоблогерка Vira stream у чат-рулетці натрапила на хлопчика з України поряд із чоловіком з Чечні. Джерело: скриншот відео

“Батьків встановлено, вони живуть на окупованій території з 2014 року, і, на жаль, схоже, що відео записано зі згоди батьків. Більше написати не можу, аби не нашкодити дитині“, – написала Катерина Осадча. 

Ролик наприкінці березня виклала українська блогерка Vira stream, яка саме й натрапила на цього хлопчика. На запитання жінки про місце перебування чоловіка той відповів, що не розуміє української мови. Втім, коли дитина, яка перебувала поруч, переклала запитання російською, – блогерка усвідомила, що хлопчик розуміє українську мову і, ймовірно, сам з України. Жінка намагалася дізнатися, звідки він, але малий майже нічого не казав.  

Пізніше чоловік запевнив, що дитина з Києва. На відео за кадром також чути інші чоловічі голоси, які регочуть та кажуть, що разом “підуть брати Київ”. 

Спочатку в мережі поширилась інформація про те, що, ймовірно, на відео восьмирічний Іван Малиновський, який зник у жовтні 2022 року на Херсонщині.  

Втім, пізніше в Службі розшуку дітей “Магнолія” спростували інформацію про те, що хлопчик на відео – це Іван Малиновський:

Ми ретельно перевірили інформацію, а також зв’язалися з мамою Івана, яка його розшукує. Жінка підтвердила, що на відео не її син, не Іван Малиновський!” 

Нагадаємо, за офіційними даними української влади, Росія депортувала з України понад 16 тисяч дітей. З них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, 

Українських дітей розміщують у 57 регіонах РФ, зокрема в Сибіру, а також перевиховують у щонайменше 43 так званих “освітніх таборах”.

Деякі з дітей, яких вдалося повернути до України, розповіли про знущання та погрози фізичними покараннями з боку викрадачів.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі вже видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини президента Росії Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter