Фаріон готує позов до суду через її звільнення зі “Львівської політехніки”

Дата: 16 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Мовознавиця Ірина Фаріон, яку напередодні звільнили зі “Львівської політехніки”, повідомила, що готує позов до суду.

Про це вона написала на своїй сторінці в телеграмі.

Фото: Getty Images

“Звільнення без жодного підпису. Це щось нове у трудовому праві. Які ж дуже маленькі стали враз ті, що працюють у великих стінах Політехніки, яку освятили свого часу життям своїм Степан Бандера і Роман Шухевич, Катерина Зарицька й Остап Мащак, Петро Франко і Степан Чарнецький”, – зазначила вона.

Також вона подякувала колективу кафедри, з яким працювала понад 30 років, “Просвіті” на чолі з Христиною Бурштинською та іншим викладачам, які, за словами Фаріон, “не лише вчили, а формували національно пресвітлу молодь”.

А ще – подякувала кожному своєму студентові “за радість, розкіш і глибину спілкування”. Показово, що кілька днів тому вона називала “необільшовиками” тих, хто вийшов на акцію за її звільнення.

“До перемоги, панове! Все тільки розпочинається, бо кожен фініш – це по суті старт. Готую позов до суду”, – поділилася ексвикладачка. 

Раніше ZMINA писала, що адміністрація Національного університету “Львівська політехніка” звільнила доцентку кафедри української мови Ірину Фаріон через порушення 41 статті Кодексу законів про працю: вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, несумісного з продовженням даної роботи.

Нагадаємо, що громадськість обурили слова колишньої нардепки про бійців ЗСУ, які не розмовляють українською. Вона назвала їх “москворотими” та сказала, що “воювати за Україну – це не заслуга, а обов’язок”. Цікаво, що Фаріон за радянських часів агітувала іноземців вивчати російську мову, про що зазначено в її характеристиці-рекомендації для вступу до КПРС, доступ до якої в архіві кілька років тому отримали журналісти. 

Попри засудження аудиторії мовознавиця почала публікували листи та пости з підтримкою своєї радикальної позиції, які надходять їй. Зокрема, вона виклала скриншот листа кримського студента, не приховавши імені та прізвища хлопця, а також оприлюднила, де він живе та навчається, тож невдовзі до нього прийшли російські силовики. 

Сама Фаріон не вважає себе винною і просить покарати військових, які нецензурно відповіли їй на образи, та називає хвилю обурення її поведінкою в суспільстві “злучкою варварського зовнішнього ворога з прихованим внутрішнім”. 

Есбівці проведуть психолого-лінгвістичну експертизу заяв Фаріон. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter