Слідчі відкрили щодо Фаріон кримінальне провадження та проведуть психолого-лінгвістичну експертизу її заяв

Дата: 15 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Слідчі розпочали кримінальне провадження щодо висловлювань і публікацій колишньої народної депутатки Ірини Фаріон.

Про це розповіли в СБУ. 

Ірина Фаріон. Фото: вікіпедія

Причиною уваги правоохоронців стали висловлювання Фаріон про російськомовних бійців ЗСУ, яких вона не вважає українцями та називає “москворотими”, а також ситуація, коли вона опублікувала лист на її підтримку, який їй написав студент з окупованого Криму. Фаріон не приховала його персональних даних, тож до нього прийшли російські силовики, а невдовзі колишня нардепка почала звинувачувати у випадку самого хлопця. 

Загалом Фаріон закидають чотири статті Кримінального кодексу, а саме: 

  • порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками;
  • образа честі і гідності військовослужбовця, погрози військовослужбовцю;
  • порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфічної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер;
  • порушення недоторканності приватного життя.

Своєю чергою український правозахисник та експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський, коментуючи новини про Фаріон на власній сторінці у фейсбуку, назвав повідомлення есбівців дивним.

“Щодо особи вже давно справи не відкриваються. Злочин за статтею щодо образи військовослужбовця – суб’єктом може бути виключно військовослужбовець, тобто до цієї справи це не має ніякого відношення. Та й порушення таємниці приватного життя тут звісно ніякої немає. Бо тоді треба пересаджати половину мережі за оприлюднення скринів якихось листувань”, – пояснює він. 

Викликає питання у правозахисника й кваліфікація дій Фаріон за статтею щодо порушення рівноправності громадян. 

“Стаття буде залежати від експертизи і цікаво хто подав скаргу, бо це справа приватного обвинувачення, за якою СБУ просто не має права розслідувати цей злочин”, – наголошує він. 

Слідчі СБУ, судячи з повідомлення, не звернули уваги на звернення, яке цього року до правоохоронців надсилав маріуполець Данило Ребро, обурений заявами Фаріон про мешканців міста. Так, колишня нардепка в одному зі своїх виступів пов’язала російську окупацію міста з “кармою”.

Нагадаємо, що сама Фаріон не вважає себе винною, просить покарати військових, які нецензурно відповіли їй на образи, та називає хвилю обурення її поведінкою в суспільстві “злучкою варварського зовнішнього ворога з прихованим внутрішнім”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter