Фаріон пожалілася Зеленському та Залужному на військових, які у відповідь на образи відправили її за російським кораблем

Дата: 14 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Колишня народна депутатка та доцентка катедри української мови Національного університету “Львівська політехніка” Ірина Фаріон звернулася до президента України Володимира Зеленського та головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, щоб ті “вжили заходів” щодо начальника штабу бригади “Азов” майора Богдана Кротевича та заступника командира 3 ОШБр, майора ЗСУ Максима Жоріна. 

Останній у відповідь на слова Фаріон про те, що українські військові, які не розмовляють українською, є “москворотими” сказав їй “іти нах*й!”. 

Про прохання до Зеленського Фаріон розповіла у власному телеграм-каналі.

Фото: Viktoria Pryshutova / Wikimedia

Мовознавиця порадила критикам “не перекладати з хворої голови на здорову”, а також припустила, що хвиля обурення її поведінкою є “злучкою варварського зовнішнього ворога з прихованим внутрішнім”. 

Фаріон також висловила думку, що до війни в Україні призвели “відсутність відчуття і розуміння, хто свій, а хто чужий”.

Окремо колишня нардепка висловилася щодо ситуації, коли вона виклала без приховування персональних даних лист підтримки від студента з окупованого Криму, до якого невдовзі після цього прийшли російські силовики. Хлопця змусили зніматись у ролику з вибаченнями, що є поширеною практикою покарання на окупованих територіях.

Втім, Фаріон не вважає себе винною в ситуації та заявила, що юнак мав розуміти небезпеку листування з нею неанонімно. 

“Якщо цей студент, що вмент відхрестився від своїх слів, реально з Криму, то він точно мав би знати про небезпеку підписуватися власним прізвищем. Попри те він чомусь це зробив і НЕ вказав, аби не ширити його допису публічно, про що деякі дописувачі зазначають, і, як вислід, їхні дописи публікую анонімно. Чи не свідчить це про сплановану провокацію ФСБ…” – пише вона в колонці на сайті Української правди”. 

Посадовці, до яких зверталася Фаріон, поки її прохання покарати військових не коментували. 

Нагадаємо, що Ірина Фаріон за радянських часів агітувала іноземців вивчати російську мову, про що зазначено в її характеристиці-рекомендації для вступу до КПРС, доступ до якої в архіві кілька років тому отримали журналісти. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter