МОН: Фаріон звільнили з Львівської політехніки

Дата: 15 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Адміністрація Національного університету “Львівська політехніка” звільнила доцентку катедри української мови Ірину Фаріон. 

Про це розповів міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Фото: телеграм-канал Реальна війна

Посадовець не навів доказів на підтвердження своїх слів, втім у мережі вже почали публікувати нібито наказ про звільнення Фаріон. 

“Позиція міністерства незмінна: людям, які не розділяють цінності гідності та не відчувають поваги до воїнів, немає місця в системі освіти. Сподіваюсь, СБУ в межах відкритого кримінального провадження дасть справедливу оцінку висловам та діям уже колишньої викладачки Львівської політехніки”, – написав Лісовий. 

Сама Фаріон, яка активно веде свої соцмережі, новини про своє звільнення не коментувала. 

Громадськість обурили слова колишньої нардепки про бійців ЗСУ, які не розмовляють українською. Вона назвала їх “москворотими” та сказала, що “воювати за Україну – це не заслуга, а обов’язок”. Цікаво, що Фаріон за радянських часів агітувала іноземців вивчати російську мову, про що зазначено в її характеристиці-рекомендації для вступу до КПРС, доступ до якої в архіві кілька років тому отримали журналісти. 

Попри засудження аудиторії мовознавиця почала публікували листи та пости з підтримкою своєї радикальної позиції, які надходять їй. Зокрема, вона виклала скриншот листа кримського студента, не приховавши імені та прізвища хлопця, а також оприлюднила, де він живе та навчається, тож невдовзі до нього прийшли російські силовики. 

Фаріон не вважає себе винною, просить покарати військових, які нецензурно відповіли їй на образи, та називає хвилю обурення її поведінкою в суспільстві “злучкою варварського зовнішнього ворога з прихованим внутрішнім”. 

Нагадаємо, що есбівці проведуть психолого-лінгвістичну експертизу заяв Фаріон. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter