Фахівці Міжнародного кримінального суду приїхали до Херсона

Дата: 19 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Команда Міжнародного кримінального суду на чолі з Брендою Холліс та у супроводі прокурорів Офісу генерального прокурора та Херсонської обласної прокуратури оглянули Херсон. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Наслідки російського удару по лікарні у Херсоні. Фото: Офіс генерального прокурора

Команда побувала у приблизно десятьох місцях, зокрема у катівнях, які облаштували російські військові під час окупації. 

Відвідали й місця невибіркових обстрілів місць масового скупчення людей, медичних закладів та багатоквартирних житлових будинків.

“Зібрані в ході візиту докази можуть бути вкрай важливими для доведення міжнародних злочинів в Україні”, – розповідають українські правоохоронці. 

Фото: Офіс генерального прокурора
Фото: Офіс генерального прокурора
Фото: Офіс генерального прокурора
Фото: Офіс генерального прокурора

Херсон та частину Херсонської області українські військові деокупували на початку листопада минулого року. Відтоді на території регіону слідчі зафіксували тисячі злочинів, пов’язаних з російською агресією, а російські військові не припиняють обстрілювати регіон, вбиваючи цивільних. 

Команда прокурорів на місці російського обстрілу. Фото: Офіс генерального прокурора

За період окупації прокуратура зафіксувала на Херсонщині від 4 до 5 тисяч випадків затримання цивільних, а деякі з них загинули у катівнях. Правозахисники, які досліджували  політику придушення спротиву на окупованих територіях, кажуть, що спочатку росіяни катували хаотично, але з часом побудували систему тортур.

Також на Херсонщині випадків вчиненого росіянами сексуального насильства зафіксували більше, ніж в інших областях, які були під російською окупацією. В ООН вважають, що сексуальне насильство, до якого вдаються російські військовослужбовці в Україні, є частиною “воєнної стратегії” Росії. 

Нагадаємо, що нещодавно правозахисники вчергове закликали президента Володимира Зеленського ініціювати перед Верховною Радою процес ратифікації Римського Статуту Міжнародного кримінального суду. 

ZMINA разом з експертами-правниками розбиралася, як працює Міжнародний кримінальний суд в Україні, з якими проблемами він зіткнувся та чим іще, окрім розслідувань, займається. Детальніше про це можете почитати за посиланням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter