Естонія не висилатиме з країни військовозобов’язаних українців

Дата: 14 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Уряд Естонії ухвалив рішення, що не висилатиме з країни військовозобов’язаних українців.

Про це сказала прем’єрка країни Кая Каллас в інтерв’ю The Kyiv Independent.

Естонія не висилатиме військовозобов’язаних українців з країни Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас. Джерело: Shutterstock

Йдеться про українців, які отримали захист за правилами Європейського Союзу та законно перебувають в Естонії, уточнила вона.

Каллас розповіла, що обговорювала це питання із президентом Володимиром Зеленським, але наголосила на тому, що “це завдання України – звертатися до людей, які перебувають тут, і запрошувати їх назад, щоб допомогти своїй батьківщині”.

Тож українська влада сама має знайти способи переконати цих людей повернутися в Україну, наголосила урядовиця.

Нагадаємо, що загальна мобілізація в Україні триває з 24 лютого 2022 року. Її, як і режим воєнного стану, періодично подовжують на 90 днів.

Торік 25 грудня уряд вніс до Верховної Ради законопроєкт про мобілізацію. Серед ідей, що висловили автори, були, наприклад, позбавляти волі за відмову проходити медогляд, блокувати картки тим, хто ухиляється від призову, та чимало інших. 

Зокрема, згідно з пояснювальною запискою законопроєкту, військовозобовʼязаних та резервістів, які вчасно не прибули до військових частин, мали вносити до Єдиного реєстру боржників. Також до них пропонували застосовувати тимчасові заходи у вигляді:

  • заборони виїзду за кордон;
  • заборони на проведення операцій з рухомим та нерухомим майном;
  • обмеження на право керування власним транспортним засобом та отримання посвідчення водія;
  • обмеження права на користування та розпорядження коштами та іншими цінностями;
  • відмови в укладенні кредитного договору, договору позики;
  • призупинення отримання пільг та послуг від держави.

Процес внесення документа та його норми викликали дискусію у суспільстві, а деякі з критиків навіть порівнювали його з нормами закону, що ухвалили у Росії торік. Російська влада під виглядом цифровізації військового обліку обмежила права так званих “ухилянтів”, наприклад, вони тепер не можуть стати індивідуальними підприємцями, розпоряджатися нерухомістю, керувати автомобілем, брати кредити, виїхати з країни та втрачають пільги, якщо їх мали. 

В урядовому законопроєкті щодо мобілізації парламентський комітет знайшов корупційні ризики, а Уповноважений Верховної Ради з прав людини казав, що документ порушує Конституцію.

Увечері 11 січня стало відомо, що проєкт закону зняли з розгляду ВР і відправили на доопрацювання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter