У Росії влада під виглядом цифровізації військового обліку обмежила права “ухилянтів”

Дата: 11 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії держдума узаконила розсилання військовозобов’язаним електронних повісток, ухилення від яких протягом 20 днів призводитиме до обмеження в правах, наприклад у праві на вільне пересування та ведення деякої діяльності. 

Про це повідомили на сайті державної думи РФ. 

Задля зміни законодавства російським депутатам не довелося вносити новий законопроєкт, а лише схвалити правки до документа, який у першому читанні вони ухвалили ще 2018 року. 

Відтепер паперова повістка в Росії прирівнюється до електронної. Останню надсилатимуть через портал “Держпослуги” – це єдиний портал російських державних та муніципальних послуг. Повістка вважатиметься врученою з моменту розміщення в особистому кабінеті. 

Видалити свій кабінет з порталу можна, хоча за декілька днів до ухвалення закону цю можливість російська влада прибирала. Втім, врученою повістка вважається і якщо вона просто з’явилась у реєстрі військовозобов’язаних. Ознайомитися з цим реєстром можна через свій кабінет на вищезгаданому порталі або особисто у відповідних центрах. 

Наповнюватимуть реєстр даними від роботодавців, МВС, судів, медичних закладів та чималої кількості інших держустанов. 

Якщо не прийти на дату, що зазначена в повістці, то через 20 днів російська влада почне обмежувати в правах, називаючи це “забезпечувальними заходами”.

Фото: ZUMA

До прикладу, такі “ухилянти” не зможуть стати індивідуальними підприємцями, розпоряджатися нерухомістю, керувати автомобілем, брати кредити, а також виїхати з Росії. Окрім цього, влада в регіонах може запроваджувати й інші обмеження, наприклад не виплачувати допомогу або позбавити пільг. 

Вводили нові обмеження російські депутати, зокрема, під виглядом цифровізації.  

На тлі ухвалення в Росії нового законодавства дослідники російської дезінформації казали (звіт за 4 квітня поточного року), що Росія масово поширювала повідомлення про нібито неконтрольовану, незаконну та примусову мобілізацію в Україні. До прикладу, нещодавно розповсюджували новини про можливість розсилання повісток чоловікам через месенджери, що не відповідає дійсності, адже, за словами українських посадовців, такої можливості немає технічно. 

В Україні чоловіки жалілися на перевищення повноважень з боку деяких посадовців, а тому методи мобілізації обговорювали у відповідному парламентському комітеті. Нещодавно уряд дозволив вручати повістки незалежно від місця військового обліку. 

Нагадаємо, що в Росії до конституційного суду скерували офіційного листа щодо зняття мораторію на смертну кару. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter