Уряд дозволив вручати повістки незалежно від місця військового обліку

Дата: 11 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Кабмін України вніс зміни до положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, дозволивши вручати повістки військовозобов’язаним незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку.

Про це йдеться в постанові №318.

Так, згідно з документом, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки здійснюватимуть заходи щодо оповіщення та призову громадян (крім військовозобов’язаних і резервістів Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки):

  • на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку);
  • на військову службу за призовом осіб офіцерського складу;
  • на військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період (зарахованих до військового оперативного резерву).

Крім того, постанова розширює обов’язки керівників ТЦК і ТЦК – територіальні центри комплектування.. Тепер вони відповідають також за здійснення заходів оповіщення та призову громадян на військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період (зарахованих до військового оперативного резерву) та на військову службу за призовом під час мобілізації, а також на військову службу за призовом осіб офіцерського складу, незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку.

Нагадаємо, що в жовтні Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо особливостей призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій. Законопроєкт, згідно з яким призов на строкову військову службу скасовується на час війни, підтримали 318 народних депутатів. 

Згодом, у листопаді, парламент ухвалив закон № 7687 щодо порядку бронювання військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. За проголосували 290 народних обранців.

Крім того, у лютому 2023 року начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ полковник Роман Горбач заявив, що військовозобов’язаних українців, які, втім, обмежено придатні до військової служби у воєнний час, зможуть мобілізувати, однак їхня служба проходитиме не в бойових частинах, а у військових частинах забезпечення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter