Призов на строкову військову службу скасували на час війни

Дата: 18 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо особливостей призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій. Законопроєкт, який подав Володимир Зеленський, підтримали 318 народних депутатів.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк

Фото: Українська правда

Згідно з проєктом №8109, під час дії воєнного стану:

  • призов на строкову військову службу не проводиться;
  • призовні комісії створюються для розгляду питань щодо організації медичного огляду осіб, які перебувають на військовому обліку;
  • здійснюється організація та проведення медичного огляду осіб, які перебувають на військовому обліку призовників та досягли 27-річного віку, взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних або виключення з військового обліку;
  • відбувається направлення призовників, які виявили бажання вступити до вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, для проходження випробувань та складання вступних іспитів або прийняття рішення про відмову в такому направленні.

Раніше президент України скасовував весінній та осінній призови на строкову військову службу. Водночас з 24 лютого проводиться загальна мобілізація чоловіків від 18 до 60 років через війну Росії проти України.

Відомо, що у липні Верховна Рада ухвалила закон, який звільняє від мобілізації близьких родичів загиблих чи зниклих безвісти на війні.

Відтепер не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі, наприклад, чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра загинули або пропали безвісти на фронті під час дії воєнного стану.

Нагадаємо, що Міноборони в межах своїх повноважень підготувало наказ, яким вчергове відтермінувало строки взяття жінок певних професій на військовий облік ще на рік – до 1 жовтня 2023 року. Такий наказ 6 вересня, підписав міністр оборони Олексій Резніков.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter