Військовий облік для жінок в Україні відтермінували до жовтня 2023 року

Дата: 07 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні з 1 жовтня жінки зможуть вільно виїздити за кордон, оскільки на сьогодні в державі немає гострої потреби збільшувати їхню кількість на військовому обліку.

Про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Фото: Міністерство оборони України
 
У парламенті на рівні профільного комітету Верховної Ради народні обранці доопрацьовують проєкт закону “Про внесення змін до статті 1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

Міністерство оборони раніше скерувало до комітету свої пропозиції, які серед іншого передбачають, що взяття на військовий облік жінок має лише добровільний характер.

Водночас Міноборони в межах своїх повноважень підготувало наказ, яким учергове відтермінувало строки взяття жінок певних професій на військовий облік ще на рік – до 1 жовтня 2023 року. Такий наказ 6 вересня, підписав міністр оборони Олексій Резніков.

Ганна Маляр також зазначила, що норма про обов’язкове поставлення жінок відповідних спеціальностей на військовий облік регулюється саме законом.

“Цей наказ не змінює норм чинного законодавства, але він дозволить комітету, а потім і парламенту в цілому доопрацювати та внести зміни до законодавства, щоб врегулювати це питання“, – додала посадовиця.

Вона уточнила, що Міноборони в межах своїх повноважень може лише відтермінувати строки.

За цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій / спеціальностей є винятково добровільним“, – наголосила Маляр.

За її словами, після ухвалення відповідних змін до законодавства щодо лише добровільного взяття на військовий облік жінок необхідності знов і знов відтерміновувати строки наказами Міноборони більше не буде.

Вона також нагадала, що, як заявили в Генеральному штабі ЗСУ, досвід розгортання всіх військових частин Збройних сил та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що зараз у державі немає гострої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Нагадаємо, 5 вересня Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони схвалив законопроєкт щодо взяття жінок на військовий облік на добровільній основі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter