Близьких родичів загиблих на фронті звільнили від мобілізації

Дата: 29 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила закон, який звільняє від мобілізації близьких родичів загиблих чи зниклих безвісти на війні. 

Про це йдеться в картці документа на сайті парламенту. 

Фото: МОН

З 2016 року призову на військову службу під час мобілізації не підлягають військовозобов’язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції.

Одна з авторок ухваленого закону Мар’яна Безугла пояснювала, що депутати мали на меті урівняння прав родичів.

Відтепер не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі, наприклад, чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра загинули або пропали безвісти на фронті під час дії воєнного стану.

Водночас родичі загиблих чи зниклих безвісти можуть бути добровольцями, призваними за їхньою згодою за місцем проживання. 

Ухвалили депутати й ще один закон, який надає право на відстрочку від призову науковим, науково-педагогічним та педагогічним працівникам, якщо вони працюють у наукових установах та організаціях, закладах вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки. 

Раніше відтермінування від призову на військову службу дозволили отримувати учням професійно-технічних училищ та їхнім викладачам. 

Нагадаємо, що 24 лютого указом президента в Україні у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації оголошено мобілізацію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter