Обмежено придатних за станом здоров’я можуть мобілізувати, але не відправлятимуть у бойові частини

Дата: 01 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Військовозобов’язаних українців, які, втім, обмежено придатні до військової служби у воєнний час, зможуть мобілізувати, однак їхня служба проходитиме не в бойових частинах, а у військових частинах забезпечення. 

Про це розповів Military Media Centre начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ полковник Роман Горбач

Роман Горбач. Фото: Military Media Centre

Окрім проходження служби в частинах забезпечення, таких військовозобов’язаних зможуть відправити до установ та навчальних закладів Міністерства оборони, територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, а також до інших небойових підрозділів. 

Наприкінці минулого року урядовці ухвалили новий порядок, який серед іншого передбачає, що вже 2023 року приймати на роботу або навчання військовозобов’язаного зможуть лише після надання військового квитка. 

У Мінцифри потім казали, що навіть з новим порядком повістки через “Дію” не надходитимуть. 

Під час дії воєнного стану в Україні призов на строкову військову службу не проводять, а призовні комісії лише організовують медогляд осіб, які перебувають на військовому обліку. 

Також у комісіях можуть скерувати призовників, які хочуть вступити до вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів вишів, для проходження випробувань та складання вступних іспитів.

Нагадаємо, що торік влітку Генштаб ЗСУ повідомив – військовозобов’язаним чоловікам для поїздок знадобиться дозвіл керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. 

Президент України Володимир Зеленський тоді розкритикував такий підхід і закликав Генштаб не ухвалювати подібних рішень без його відома. Дію порядку надання такого дозволу скасували й відправили на доопрацювання.

Окрім цього, в парламенті торік виступали з ідеєю ув’язнювати до 10 років військовозобов’язаних українців, які не повертаються з-за кордону. Після критики фракція “Слуга народу”, депутати якої й були співавторами ідеї, оголосила, що не підтримуватиме “шкідливий і небезпечний” документ. 

Фотографія обкладинки: АР 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter