У “Слузі народу” назвали шкідливою і небезпечною ідею ув’язнювати чоловіків, які не вертаються з-за кордону

Дата: 14 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Фракція партії “Слуга народу” не підтримуватиме ідею про запровадження кримінальної відповідальності за неповернення військовозобов’язаних чоловіків з-за кордону під час війни. 

Про це повідомив голова фракції Давид Арахамія.

Фото: ДПСУ

Законопроєкт №7265 зареєстрували у парламенті 8 квітня. Авторами ініціативи стала низка депутатів, зокрема й з партії “Слуга народу”, серед них Федір Веніславський, Сергій Іонушас, Ігор Копитін, Ігор Герасименко, Мар’яна Безугла, Галина Михайлюк та інші. 

Вони пропонували зобов’язати за відсутності поважних причині Серед таких причин заборона на виїзд із країни перебування, стихійні лиха, катастрофи, аварії, відрядження, перебування на стаціонарному лікуванні та інші обставини, які перешкоджають виїзду з країни перебування. повернутися в разі введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного стану осіб, які згідно із законом підлягають призову на військову службу під час мобілізації, а також членів Кабміну, керівників органів держвлади та їхніх заступників, нардепів, сільських, селищних, міських голів, працівників правоохоронних органів, суддів, суддів Конституційного Суду та прокурорів, які перебувають за межами України.

Порушникам у разі ухвалення закону загрожувало б до 10 років позбавлення волі.

З критикою ідеї виступали як правозахисники, так і члени Головного науково-експертного управління Верховної Ради. У висновку останнього радили подумати депутатам про можливі віддалені негативні наслідки, зокрема, про скорочення кількості валютних переказів, які надходять від громадян, які працюють за кордоном.

На повернення до України автори законопроєкту хотіли дати чоловікам 15 діб, й у науково-експертному управлінні пропонували хоча б збільшити цей термін до 30 діб, щоб люди могли легально і безконфліктно завершити свої справи у країнах перебування. 

Про віддалені наслідки у разі ухвалення закону писав у колонці для ZMINA й правозахисник Володимир Яворський. Він прогнозував, серед іншого, що це може призвести до зростання рівня корупції, адже питання мобілізації фактично залежатиме від доброї волі військкоматів, та до суттєвого збільшення тюремного населення, значну частину якого становитимуть економічно активні громадяни, які не є злочинцями за своєю природою.

“Виникає також логічне питання: чи потрібна нам армія, до якої будуть примусово мобілізовані без жодного військового досвіду громадяни? Багато військових стверджують, що немає нічого гіршого за солдатів, які не бажають воювати. Українські ЗМІ постійно пишуть, що одним з факторів перемоги є мотивація українських бійців. Але вона може бути підірвана такими репресивними заходами”, – наголошував Яворський. 

Голова фракції “Слуга Народу” Давид Арахамія, коментуючи можливість ухвалення законопроєкту, сказав, що запропонована депутатами ідея жодним чином не вирішує тієї мети, яку насправді треба досягнути, а саме покарати декілька десятків посадовців, чиновників та депутатів, які втекли з України під час війни. 

“Ми вважаємо, що у такому вигляді ця законодавча норма є шкідливою і небезпечною як для оборони України сьогодні, так і для відбудови її у майбутньому”, – наголосив він. 

Правозахисник Яворський замість ув’язнення пропонував запровадити певні санкції до державних службовців, наприклад, штрафи з позбавленням права обіймати посади на держслужбі на 5 чи 10 років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter