“Кріпацтво” чи стара норма, яку не виконують: що означає заборона військовозобов’язаним залишати місце перебування без дозволу

Дата: 05 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Військовозобов’язаним чоловікам для того, щоб залишати місце проживання або перебування, потрібно отримати дозвіл керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. 

Про це повідомили в Генеральному штабі ЗСУ.

Фото: Reuters

Згідно з повідомленням Генштабу, норма, яка регламентує необхідність отримувати згаданий дозвіл, міститься в Законі “Про військовий обов’язок і військову службу”, який діє з 1992 року. 

Частина четверта статті 37 цього закону регулює, що “у воєнний час і Законодавча регламентація поняття воєнного часу є в Законі "Про оборону України". У воєнний час у країні або її окремих регіонах (районах) вводять режим воєнного стану. забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України – без дозволу відповідного керівника)”.

“З метою впорядкування обліку переміщених осіб Генеральним штабом Збройних Сил України розроблено Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час”, – йдеться в повідомленні Генштабу.

Довідку з дозволом, як розповіли в Генштабі, видаватимуть на строк від 30 діб до року, залежно від категорії, до якої потрапить військовозобов’язаний. Водночас нині думають й про те, як додатково унормувати переміщення тих, хто систематично перетинає адміністративні межі через роботу чи особисту потребу. 

У листі головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, який опублікував нардеп Олександр Федієнко, йдеться про те, що органи виконавчої влади мають забезпечити виконання вимог законодавства щодо зміни місця проживання також і в частині виїзду за кордон.

Фото: телеграм-канал Олексія Федієнка

Як пояснює речник Запорізької військової адміністрації Володимир Марчук, 28 червня начальник Генштабу ЗСУ підписав порядок про надання дозволів, який спирається на три закони, два з яких ухвалювали ще в 90-ті. 

“Ми сьогодні радилися з юристами з цього приводу. Так от, якщо дуже прискіпливо читати, то виходить, що навіть з міста не можна виїжджати. Так прописав законодавець. На практиці нічого це не діє. Сьогодні була нарада, на якій представники військкомату чесно нам зізналися, що вони не в змозі це запровадити”,каже Марчук.

За його словами, якщо всі військовозобов’язані, охочі виїхати, звернуться до військкоматів, то утворюється черга в десятки тисяч людей. Водночас механізму контролю за цим питанням і відповідальних за цей контроль наразі немає. 

“Єдине місце, де це можна проконтролювати, – це наш логістичний центр при виїзді на непідконтрольні нам території. Там представники військкомату присутні. Там спроможні перевірити. У всіх інших місцях на практиці це не застосовується. Немає ні механізму, ні відповідних ресурсів. Має бути уповноважена особа, яка перевірятиме такі документи”, – зауважив Марчук. 

Публікація Генштабу про заборону на виїзд для військовозобов’язаних у фейсбуку всього за декілька годин зібрала майже 5 тисяч реакцій, більшість з яких була негативна. 

“Ласкаво просимо до кріпацтва… Розумію, що війна вимагає певних обмежень, але це вже не обмеження прав, а їхня відсутність. Дуже безглузде рішення, яке матиме тільки негативні наслідки”, – прокоментувала допис користувачка під іменем Ксенія Жилко. 

Деякі з користувачів просили надати роз’яснення, адже в повідомленні Генштабу йшлося, що видавання дозволів запроваджують задля впорядкування обліку переміщених осіб. Водночас не зрозуміло, чи стосуються обмеження лише переселенців, чи всіх чоловіків. 

“Дурницею, яка спричинить соціальний вибух та крах економіки”, назвала рішення народна депутатка Роксолана Підласа

“Як повносправна і дієздатна громадянка, я особисто не вбачаю потреби отримувати дозвіл в когось на пересування в межах моєї країни. Я взагалі хотіла б, щоб держава ніколи про мене не згадувала, а наша взаємодія обмежувалась кліками в “Дії”. Як депутат, докладу максимум зусиль, щоб змінити законодавство, яке зробило ухвалення цієї маячні можливим”,написала вона у фейсбуку.

Утім, у Генштабі не вперше нагадують про те, що військовозобов’язані, згідно із законом, мають отримувати довідку для залишення місця проживання. У 2015-му про це розповідав тодішній перший заступник начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу Збройних сил України генерал-майор Володимир Талалай. За його словами, “завдання щодо забезпечення більш дієвого механізму реалізації цієї норми” тоді перед військовими поставив президент указом № 40/2015.

Водночас координаторка руху адвокатів Збройних сил України Євгенія Рябека зауважує, що більшість трактує повідомлення Генштабу неправильно, адже там ідеться лише про впорядкування обліку осіб, які змінюють саме місце проживання, місце реєстрації.

У коментарі РБК вона пояснює, що військовозобов’язані чоловіки можуть пересуватися Україною без отримання відповідних дозволів. Однак у разі зміни місця свого проживання вони мають звернутися до відповідних органів.

Особа, яка змінює місце проживання, повинна звернутися до центру військового комплектування, знятися з обліку і поїхати стати на облік у новому місці, що не є новим правилом, каже юристка.

“Можливо, опублікований документ трохи незрозуміло виписаний. Але, дійсно, мета така – щоб впорядкувати цей облік, щоб наші центри комплектування мали певний порядок. Тобто це більше внутрішній документ, але спільнота тлумачить його так, як хто зрозумів”,  – каже Рябека.

Вона додала, що 5 липня ще будуть відбуватися певні наради, щоб юридично впорядкувати цей документ та внести поправки для того, щоб він був більш правильний.

Нагадаємо, що на початку квітня в парламенті виступили з ідеєю ув’язнювати до 10 років військовозобов’язаних чоловіків, які не повертаються з-за кордону. 

Після критики фракція “Слуга народу”, депутати якої були співавторами ідеї, оголосила, що не підтримуватиме законопроєкт, і назвала його шкідливим і небезпечним. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter