Рада ухвалила закон щодо бронювання військовозобов’язаних: що він передбачає

Дата: 04 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У п’ятницю, 4 листопада, парламент прийняв закон № 7687 щодо порядку бронювання військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. За проголосували 290 народних обранців.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Фото з відкритих джерел

Документ передбачає, що бронюванню підлягають військовозобовʼязані, які працюють на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення. 

Також законопроєкт дозволяє проводити бронювання без виконання мобілізаційних завдань для підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення.

Уряду надано повноваження на розробку нового порядку та критерію бронювання. 

Станом на зараз бронюванню підлягають військовозобов’язані особи, що працюють:

  • в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів в особливий період;
  • на підприємствах, в установах і організаціях, яким доведено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, коли це необхідно для виконання доведених мобілізаційних завдань (замовлень);
  • на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення для задоволення потреб Сил оборони України, у разі, коли це необхідно для виконання зазначених заходів;
  • військовозобов’язані на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Вказані категорії військовозобов’язаних осіб не підлягають прийняттю на службу у військовому резерві.

Нардеп Олексій Гончаренко також додав, що антикорупційний комітет Верховної Ради виніс негативне рішення стосовно цього законопроєкту, оскільки вбачає у ньому корупційні ризики.

Нагадаємо, що в жовтні Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо особливостей призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій. Законопроєкт, згідно з яким призов на строкову військову службу скасовується на час війни, підтримали 318 народних депутатів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter