“Еспресо”, Прямий та 5 канал не вимкнули з цифрового ефіру, а перемкнули на канал “Рада” – Держспецзв’язку

Дата: 07 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Телеканали “Еспресо”, Прямий та 5 канал не вимкнули з цифрового ефіру, а перемкнули на канал “Рада”.

Таку відповідь надало Держспецзв’язку на петицію про повернення в цифровий ефір телеканалів “Еспресо”, “Прямий” та “5 канал”, пише “Детектор медіа”.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль 15 серпня переадресував порушені у вказаній петиції питання Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації і Міністерству культури та інформаційної політики.

Посилаючись на Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення, голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь сказав, що 3 та 4 квітня технічні служби Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (КРРТ) на виконання рішення Ради нацбезпеки та оборони перемкнули (перекомутували) цифрове ефірне та супутникове мовлення “Еспресо”, Прямого та 5 каналу на мовлення “Ради”.

У відомстві наголосили, для загальнонаціонального марафону це нічого не змінює.

“Після такого перемикання доступ до інформаційного марафону “Єдині новини #UAРазом” мали й мають усі телевізійні канали телеканали будь-якої форми власності”, – йдеться у відповіді.

Водночас представники Держспецзв’язку вважають, що всі три телеканали канал мають технічну можливість мовити в цифровому ефірі та долучатися до загальнонаціонального марафону нарівні з іншими мовниками.

“А брати чи не брати участь у ньому, залежить від рішення органів управління цих телеканалів”, – резюмували в Держспецзв’язку.

 
Джерело: Детектор медіа

Таку відповідь відомства представники каналу “Еспресо” назвали “казуїстикою” та “відпискою”, коли “відключення сигналу називається наданням технічної можливості мовлення в рамках телемарафону”.

Представники медіа дійшли висновку, що “влада всіляко намагається заплутати суспільство і мовників у дійсних причинах свавільного вимкнення”.

Нагадаємо, що в ніч на 4 квітня КРРТ вимкнув телеканали “Еспресо”, “Прямий” та “5 канал” із цифрового ефіру. Провайдер “Зеонбуд”, який зараз підпорядковується концерну, заявив, що не знає причин такого рішення.

Телеканали звернулися до президента Володимира Зеленського з проханням втрутитись і захистити “право журналістів, які професійно воюють на інформаційному фронті, на професію і свободу слова”. Для цього КРРТ має відновити мовлення каналів, наполягають вони.

Правозахисники вважають, що вимкнення вказаних телеканалів без будь-яких пояснень є загрозою свободі слова та демократії в Україні.

Утрутитись у ситуацію з вимкненням телеканалів, пояснити причини цього та відновити їхнє мовлення закликали президента Медіарух та Комісія з журналістської етики.

Згодом 5 канал заявив, що судитиметься з КРРТ, якщо його цифрове ефірне мовлення найближчим часом не відновлять.

Правозахисники вважають вимкнення вказаних телеканалів загрозою свободі слова в Україні.

Вимкнення телеканалів “Прямий”, “Еспресо” та 5 каналу відбулося нібито через недостатню організацію загальнонаціонального телемарафону, заявив Потураєв.

У Верховній Раді заявили, що не знають, хто вимкнув з цифрового ефіру “Еспресо”, Прямий і 5 канал.

Петицію щодо повернення “Еспресо”, Прямого та 5 каналу до цифрового ефіру зареєстрували 18 квітня 2022 року за ініціативи Ірини Гандзюк. Необхідні для розгляду 25 тисяч голосів вона набрала ще на початку липня.

Уряд надав відповідь на вказану петицію лише 15 серпня 2022 року, фактично переадресувавши її надання на Держспецзв’язку і Мінкульт.

Водночас заступниця бізнес-омбудсмана Тетяна Коротка заявила, що жодних рішень про припинення трансляції мовлення “Еспресо”, Прямого і 5 каналу в багатоканальній цифровій телемережі Т2 не існує.

Зокрема, в рішенні РНБО “Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану” від 18 березня 2022 року немає конкретних правил, за якими канали можуть долучитися до виробництва спільного телемарафону, сказала вона.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter