“Еспресо”, Прямий і 5 канал вимкнули на підставі рішення Ради нацбезпеки і оборони – Держспецзв’язку

Дата: 09 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України вимкнула з цифрового ефіру телеканали “Еспресо”, “Прямий” і 5 канал на підставі рішення Ради нацбезпеки і оборони (РНБО) про трансляцію загальнонаціонального марафону.

Про це пише “Детектор медіа”, журналісти якого отримали відповідь на свій інформаційний запит. 

Джерело: Детектор медіа

У відповіді Держспецзв’язку йдеться, зокрема, про те, що 18 березня 2022 року РНБО ухвалила рішення про трансляцію загальнонаціонального телемарафону “Єдині новини”, щоб забезпечити людей “правдивою, об’єктивною та перевіреною офіційною інформацією про перебіг війни та ситуацію в країні”. Доступ до нього мають усі канали будь-якої форми власності.

“Концерн виконує це рішення: на всіх наявних частотах мовлення відповідно до встановленого графіку мовлення триває трансляція телемарафону “Єдині новини”, – наголошується у відповіді.

Водночас служба повідомила, що Концерн РРТ є державним оператором телерадіомовлення, радіорелейного та супутникового зв’язку. Він діє лише в межах визначених повноважень, а з 24 лютого працює в умовах воєнного стану відповідно до вимог Закону України “Про правовий режим воєнного стану”, Указу президента України від 24.02.2022 № 64 “Про введення воєнного стану в Україні” та інших нормативно-правових і організаційно-розпорядчих актів, нормативних документів.

Частина цих актів має обмежений рівень доступу, пояснили в Держспецзв’язку.

Нагадаємо, що в ніч на 4 квітня КРРТ вимкнув телеканали “Еспресо”, “Прямий” та 5 канал із цифрового ефіру. Провайдер “Зеонбуд”, який зараз підпорядковується концерну, заявив, що не знає причин такого рішення.

Телеканали звернулися до президента з проханням втрутитись і захистити “право журналістів, які професійно воюють на інформаційному фронті, на професію і свободу слова”. Для цього Концерн РРТ має відновити мовлення каналів, заявили вони. 

Правозахисники вважають, що вимкнення вказаних телеканалів без будь-яких пояснень є загрозою свободі слова та демократії в Україні.

Утрутитись у ситуацію з вимкненням телеканалів, пояснити причини цього та відновити їхнє мовлення закликали Зеленського Медіарух та Комісія з журналістської етики.

5 канал заявив, що судитиметься з КРРТ, якщо його цифрове ефірне мовлення найближчим часом не відновлять.

Правозахисники вважають вимкнення вказаних телеканалів загрозою свободі слова в Україні.

Вимкнення телеканалів “Прямий”, “Еспресо” та 5 каналу відбулося нібито через недостатню організацію загальнонаціонального телемарафону, заявив голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter