“Енергоатом” запевняє, що ЗСУ не допустить крадіжки Росією української електроенергії

Дата: 29 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Президент національної енергогенерувальної компанії “Енергоатом” Петро Котін запевняє, що наразі українська електрика, зокрема з тимчасово окупованої Запорізької АЕС, не надходить до тимчасово окупованого Росією Криму.

Про це він сказав у коментарі проєкту Радіо Свобода “Новини Приазов’я”.

За його словами, у разі загрози викрадення електрики з української енергосистеми чи постачання її із Запорізької АЕС до тимчасово окупованого Криму будуть заздалегідь вжиті відповідні заходи

“Ці заходи потрібно буде провести нашим Збройним силам України, щоб цього ніколи не сталося”, – прокоментував він.

Нагадаємо, 23 липня підконтрольні Росії ЗМІ повідомили про “кінець енергетичної блокади” з боку України та “закільцювання” кримської енергомережі з мережею на нових окупованих територіях на півдні України.

Президент “Енергоатому” підтвердив, що російські сили відновили на Херсонщині ЛЕП, підірвані восени 2015 року. Водночас він пояснив, що “Крим під’єднаний до російської енергосистеми, у якої частота не збігається з українською, тож автоматичне з’єднання неможливе без додаткового вартісного обладнання”.

“Нічого з цього в них не вийде. Дійсно вони там поновлюють лінії, але це не призведе до того, щоб вони могли постачати нашу електрику до Криму”, – вважає Котін.

З 4 березня Запорізька АЕС захоплена російськими військами. Також під окупацією перебуває і місто-супутник ЗАЕС – Енергодар.

Напередодні “Енергоатом” заявив, що окупанти вдерлися до приміщень з обмеженим доступом на Запорізькій АЕС, щоб зняти пропагандистський ролик.

Нагадаємо, на Запорізькій атомній електростанції, яку ще на початку березня захопили російські військові, перебувають приблизно пів тисячі російських солдатів. Окрім російських військовослужбовців, на території ЗАЕС, яка є найбільшою атомною станцією в Європі та входить до десятка найбільших у світі, міститься чимало техніки, зокрема БМП й танків, а також вибухівки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter