На ЗАЕС перебувають приблизно пів тисячі російських військових, а персонал працює під тиском та зазнає знущань

Дата: 31 Травня 2022
A+ A- Підписатися

На Запорізькій атомній електростанції, яку ще на початку березня захопили російські військові, нині перебуває приблизно пів тисячі ворожих солдатів. 

Про це розповів виконувач обов’язків президента ДП “Енергоатом” Петро Котін

Петро Котін. Скриншот відео

Окрім російських військовослужбовців на території ЗАЕС, яка є найбільшою атомною станцією в Європі та входить до десятки найбільших у світі, міститься чимало техніки, зокрема БМП й танків, а також вибухівки. 

“Усе те, що не має бути на майданчику атомної станції”, – резюмує Котін. 

Станція продовжує працювати в енергосистемі України під технічним контролем “Енергоатому”, дотримуючись норм ядерної, радіаційної та екологічної безпеки. Однак персонал стикається з тиском та зазнає знущань. На ЗАЕС уже неодноразово приїжджали російські пропагандисти, щоб знімати сюжети про нібито спокійний і безпечний робочий процес.

“Персонал працює під дуже великим тиском загарбників, і є факти знущання з персоналу, є факти викрадання персоналу. Близько одного тижня тому один з наших працівників, працівник енергоремонтного підрозділу, був розстріляний у себе вдома з автоматів. Він поки що живий, і лікарі борються за його життя”, – розповів Котін. 

Йдеться про Сергія Швеця. Він перебуває в міській лікарні Енергодара. 

Територія ЗАЕС. Фото: Barney Davis / АР

Котін, розповідаючи про дії російських військових, наголосив, що захоплення ядерних об’єктів в Україні – це перший випадок в історії, коли загарбник зайшов у країну, в якій настільки розвинена цивільна атомна інфраструктура.

“Вперше АЕС атакували з танків. Це – акти ядерного тероризму, які врешті-решт отримають свою оцінку, й загарбники понесуть покарання, на яке заслуговують”, – сказав посадовець. 

Раніше в ядерному тероризмі, який до повномасштабного вторгнення Росії в Україну вважали гіпотетичним видом тероризму, звинувачував російське керівництво президента Володимир Зеленський. Після захоплення ЗАЕС він звернувся до світу з промовою, в якій сказав: “Російські пропагандисти погрожували засипати світ ядерним попелом. Тепер це не погроза – тепер це реальність”.

Нагадаємо, що наприкінці квітня над територією ЗАЕС пролетіли дві російські крилаті ракети. Після цього Україна вчергове закликала МАГАТЕ встановити демілітаризовані зони навколо українських АЕС.

Фотографія обкладинки: AP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter