Над Запорізькою АЕС пролетіли дві російські крилаті ракети

Дата: 26 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Над територією Запорізької АЕС зранку 26 квітня пролетіли дві крилаті ракети, випущені російськими військовими. 

Про це повідомили в “Енергоатомі”. 

Територія ЗАЕС. Фото: Barney Davis/АР

Ракети зафіксували о 6:41 та 6:46 ранку. Пролетіли вони на низькій висоті в бік Запоріжжя, де, за даними місцевої влади, невдовзі чули вибухи. Інформацію щодо обставин обстрілів у місті нині уточнюють. 

Проліт ракет на низькій висоті безпосередньо над майданчиком ЗАЕС, де розташовані сім ядерних установок з величезною кількістю ядерного матеріалу, створює численні ризики, пояснює керівник Енергоатому Петро Котін: Ракети можуть влучити в одну чи кілька ядерних установок, а це загрожує ядерною та радіаційною катастрофою всьому світові”.

Територію Запорізької АЕС, яка є найбільшою атомною станцією в Європі, російські військові захопили на початку березня. Тоді ж президент Володимир Зеленський звернувся до світу з промовою, у якій наголосив, що жодна держава ніколи не обстрілювала атомні енергоблоки, та звинуватив Росію в ядерному терорі. 

Нині безпосередньо на майданчику ЗАЕС загарбники тримають важку техніку та боєприпаси, фактично перетворивши станцію на військову базу, а також тероризують персонал і населення міста-супутника Енергодара.

На ЗАЕС вже неодноразово приїжджали російські пропагандисти, щоб знімати сюжети про нібито спокійний і безпечний робочий процес, однак давати коментарі їм працівники відмовлялись. 

Попри все станція продовжує працювати в енергосистемі України, дотримуючись норм ядерної, радіаційної та екологічної безпеки. 

Нагадаємо, що за останні два тижні це вже третій випадок, коли російські снаряди пролітають над територіями українських АЕС: 16 квітня камери спостереження Південноукраїнської АЕС зафіксували, як крилата ракета пролетіла над майданчиком станції, а 25 квітня російські снаряди зафіксували над територією Хмельницької АЕС.

Україна просить МАГАТЕ встановити демілітаризовані зони навколо українських АЕС.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter