Росія розпочинає крадіжку електроенергії на материковій Україні – Представництво президента України в АРК

Дата: 25 Липня 2022
A+ A- Підписатися
Кремлівський куратор у тимчасово окупованому Криму Сергій Аксьонов заявив про відновлення опор високовольтних ліній електропередач між Херсонською областю та окупованим Кримом, що були підірвані у 2015 році під час енергетичної блокади Кримського півострова у зв’язку з його окупацією.
 
Про це інформує Представництво президента України в Автономній Республіці Крим. 
 

Окупаційна влада розцінює відновлення цих опор як “важливий крок до економічної інтеграції” окупованих територій Півдня України в Російську Федерацію та нібито “відтворення єдиного господарського комплексу, який протягом століть об’єднував Крим, Херсонщину та Запорізьку область”.

Повідомляється, що цим “відновленням” опікувалися фахівці міністерства енергетики Росії.
 
У представництві вважають, що попри заяви окупантів про готовність Криму за потреби стати “транзитним регіоном” для транспортування електроенергії на новоокуповані території Півдня України дуже ймовірно, що ситуація буде діаметрально протилежною.
 
Тимчасово непідконтрольні території Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей в умовах мирного часу не відчували дефіциту електроенергії. Потреби цих регіонів покривали місцеві теплоелектростанції та Запорізька АЕС потужністю до 6 000 мегаватів електроенергії, яка розташована в місті Енергодар.
 
Тим часом окупований Крим споживає орієнтовно до 1 300 мегаватів електроенергії в літній період і до 1 500 – у зимовий, а покриття відповідних потреб відбувається за допомогою місцевих теплоелектростанцій та через енергоміст із території Росії припустимою потужністю 810 мегаватів з ростовської АЕС. У відомстві вказують, що енергосистема тимчасово окупованого Криму ніколи не була самодостатньою та завжди потребувала постачання електроенергії з інших регіонів.
 
“Вкрай імовірно, що в умовах окупації окремих територій Півдня України, зокрема міста Енергодар і Запорізької АЕС, відновлення високовольтних ліній електропередач між Херсонською областю та окупованим Кримом може бути використане саме для забезпечення потреб Криму за рахунок окупованої Запорізької АЕС. Механізми та поведінка окупантів неодноразово свідчили про те, що їхні дії завжди спрямовані саме на викрадення ресурсів, а не на постачання. Таке вже відбулося з Північнокримським каналом, таке відбувається з викраденням українського зерна з елеваторів та у фермерів новоокупованих територій півдня. Тепер до цього переліку може додатись електроенергія”, – мовиться в повідомленні.
 
У Представництві резидента України в АРК занепокоєні, що викрадення електроенергії окупантами може створити загрозу енергетичної кризи в регіоні, зокрема дефіциту електроенергії для потреб місцевого населення.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter