Дитина для російської омбудсманки: журналісти з’ясували, як підліток з Маріуполя опинився в родині Львової-Бєлової  

Дата: 21 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Пилип Головня – 17-річний підліток з окупованого Маріуполя, якого навесні 2022 року примусово вивезли на територію Росії. Російські ЗМІ розповідають про “дивовижну історію всиновлення” українського хлопця уповноваженою президента РФ з прав дитини Марією Львовою-Бєловою і згадують про його “нестерпне життя” в Україні.

Журналісти проєкту “Радіо Свобода” “Схеми” з’ясували, як Пилипа Головню вивозили до РФ, де він мешкав у Маріуполі, а також поговорили з його близькими та знайомими, щоб зіставити все це із тим, що транслює російська пропаганда.

Пилип Головня та уповноважена президента РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова. Джерело: стоп-кадр відео

Журналісти з’ясували, що Пилип Головня мешкав у Приморському районі Маріуполя, який, за словами очевидців, з березня минулого року впритул обстрілювала російська армія. Тепер там безліч напівзруйнованих будівель, в яких ніхто не живе.

“Наш район росіяни почали обстрілювати десь з 11 березня. Влучили в будинок на Зелінського, 30 ближче до 20 чисел, люди там могли жити лише у підвалі, переховувались у сусідніх будівлях”, – згадує голова місцевого ОСББ Дмитро Харчуков.

“Дивлюсь, а наш будинок вже горить”, – а це вже розповідає сам Пилип Головня у пропагандистському фільмі, який зняв прокремлівський телеканал “Царьград”.

От тільки справжню причину того, чому палав будинок, у фільмі не наводять. Звинувачують у всьому українську армію і вкладають цю версію у легенду про українського підлітка:

“Коли почалася “спецоперація” (повномасштабне вторгнення Росії в Україну. – Ред.) та ЗСУ почали буквально стирати Маріуполь з лиця землі, опікуни Пилипа просто викинули йому сумку з речами та документами, сказавши, що тепер кожен сам за себе”.

Однак версію російської пропаганди про “вигнання” спростовує брат вітчима Пилипа Віталій Головня. Він розповів журналістам, що стосунки в родині були нормальні:

“Сергій (вітчим. – Ред.) не міг його вигнати, посваритись трохи могли, звісно. До того ж дружина Іра до Пилипа ставилась дуже добре”.

Не вірить у цю байку й вчителька Пилипа:

“Опікуни добросовісно виконували свої обов’язки й з’являлись на батьківські збори, приходили до школи у разі необхідності. Пилип завжди був доглянутий, нагодований і добре вдягнений. Зауважень до опікунів у нас не було”.

На зв’язок з опікунами журналістам “Схем” вийти не вдалось, всі встановлені телефонні номери відключені або ніхто не відповідає. Брат опікуна Віталій каже, що теж не має прямого контакту з Сергієм.

Маріуполь–Донецьк–Росія

Російська пропаганда також розповідає, що підліток виїхав у березні, водночас опитані “Схемами” знайомі сім’ї стверджують, що це сталось у квітні.

“До Донецька його вивезли російські МНСники, коли він прийшов до супермаркету “Метро”. Там в той час роздавали гуманітарну допомогу”, – розповідає вчителька.

Сам Пилип під запис камер телеканалу “Царьград” каже, що якийсь час жив у Донецьку.

“У Донецьку ми мешкали у лікарні, там були діти. Такі, як я, із Маріуполя, теж сироти: без батьків або щось трапилось”,каже хлопець.

Лікарня, до якої могли звозити дітей з окупованих територій України, швидше за все, це колишня обласна лікарня імені Вишневського в Донецьку. За словами радника міського голови Маріуполя Петра Андрющенка, саме туди окупанти звозили дітей та вагітних жінок.

Далі згідно з документами, які отримали журналісти проєкту “Радіо Свобода” “Ти як?” (автентичність документів підтвердили два незалежних один від одного джерела, в тому числі й у правоохоронній системі), Пилипа могли утримувати у так званому дитячому соціальному центрі так званої “адміністрації міста Донецька” до 27 травня 2022 року. І вже звідти його та ще щонайменше 30 українських дітей вивезли до Росії – у пансіонат “Поляни” Одинцівського району Московської області. Цей санаторій входить до складу Дитячого медичного центру управління справами президента РФ.

10-та названа дитина для дитячої омбудсманки

Згодом, як мовиться в фільмі прокремлівського телеканалу, в “Поляни” приїхала уповноважена президента РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова. Там вони познайомились з Пилипом.

“Я відчула, що це моя дитина”, – переконує на камери Львова-Бєлова.

Так Пилип став 10-тою названою дитиною в родині російської дитячої омбудсманки. Вже у вересні 2022-го підліток отримав паспорт громадянина РФ – про це також зняли окремий сюжет.

“Сьогодні дуже важливий день для нашої родини. Мій названий син отримує паспорт громадянина Російської Федерації. І насправді це така знакова подія. По-перше, тому що ми розуміємо, що це зовсім інший статус. Це інші можливості, зрозуміло, що й інша відповідальність”, – сказала Марія Львова-Бєлова.

Раніше ZMINA писала, що під час особистої зустрічі з Путіним, Львова-Бєлова подякувала Путіну за викрадену для неї з Маріуполя дитину.

За офіційними даними української влади, за рік війни Росія депортувала з України понад 19 тисяч дітей. З них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. За даними з відкритих джерел у РФ, росіяни вивезли 744 тисячі дітей.

Українських дітей розміщують у 57 регіонах РФ, зокрема в Сибіру. Деякі з дітей, яких вдалося повернути до України, розповідають про знущання та погрози відправити до божевільні, про жахливі умови перебування у так званих “таборах”, про ідеологічне перевиховання та про те, що адміністрація та вихователі ставляться до них, як до тварин.

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини при Путіні Марії Львової-Бєлової. У заяві суду йдеться, що їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Російської Федерації. Німеччина вже пообіцяла заарештувати Путіна, якщо він приїде. 

Деякі члени Конгресу США також засудили викрадення українських дітей Російською Федерацією, та внесли відповідну резолюцію на розгляд законодавців.

Зараз в Україні експерти ОБСЄ збирають дані щодо депортації дітей до РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter