До 12 років в’язниці засудив український суд незаконну “суддю” з Криму Олену Шилову за держзраду

Дата: 04 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Український суд заочно засудив так звану “суддю” незаконного “Євпаторійського міського суду” до 12 років ув’язнення за держзраду.

Про це інформує Прокуратура Автономної Республіки Крим та Севастополя.

Незаконний “Євпаторійський міський суд” у тимчасово окупованому Росією українському Криму

За даними українських слідчих, у 2014 році громадянка України порушила присягу на вірність українському народові та перейшла працювати незаконною “суддею” до створеного Росією “Євпаторійського міського суду республіки Крим”.

“Своїми діями та рішеннями “суддя” сприяла становленню та зміцненню окупаційних органів правосуддя на півострові та надавала допомогу представникам іноземної держави у проведенні підривної діяльності проти України“, – мовиться в повідомленні прокуратури.

У відомстві нагадали, що вироки за держзраду отримали вже 23 “судді” в українському Криму, які порушили присягу.

У повідомленні прокуратури не називають імені та прізвища судді, проте посадовець, який не був уповноважений розмовляти з медіа та захотів залишитись анонімним, повідомив Крим.Реалії, що йдеться про Олену Шилову (Olena Shylova, Elena Shilova). Її публічні коментарі відсутні.

Нагадаємо, наприкінці липня 2023 року Прокуратура Автономної Республіки Крим та Севастополя повідомила про підозру громадянці України Олені Богданович, що добровільно обійняла посаду в одному з незаконних “судів” Криму.

Раніше “Крим SOS” оприлюднила реєстр суддів, які ухвалюють незаконні вироки політв’язням у Криму. За вісім років 81 жертву політичних переслідувань сумарно засудили до ув’язнення на 1002 роки та два місяці.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський під час пресконференції на полях третього саміту Кримської платформи назвав розмови про обмін членства України у НАТО на Крим “провокацією” та “нечесною розмовою”.

Він також наголосив на важливості інтегрувати Крим, забезпечивши відсутність безпекових загроз та робочі місця кримчанам протягом цілого року, а не лише під час туристичного сезону.

Читайте також: Росія ізолювала Крим. Сучасність до півострова здатна повернути лише Україна – Володимир Зеленський

Раніше Зеленський закликав громадян України у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

29 квітня 2023 року Головне управління розвідки Міноборони України після пожежі на нафтобазі в Севастополі, яка була призначена для Чорноморського флоту держави-агресора, повторило заклик до співгромадян у Криму не перебувати поряд з військовими об’єктами.

Раніше Центр журналістських розслідувань також оприлюднив дані розташування військових об’єктів на півострові, що є легітимною ціллю для ураження. 

Українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Українська влада наголошує, що Україна самостійно визначає свій шлях і що торгівля українським Кримом неможлива та неприпустима, адже Кримський півострів – це інтегральна частина України. Україна також наголошує, що без деокупації Криму неможлива безпека в Чорноморському регіоні. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Відомо, що українські міністерства та державні органи активно працюють над формуванням кадрового резерву для роботи після деокупації Кримського півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter