Для розмінування українських акваторій ДСНС використовує новітніх роботів-саперів

Дата: 04 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Державна служба з надзвичайних ситуацій отримає партію спеціальних роботів-саперів, що допоможуть налагодити розмінування українських акваторій. Перші вісім дронів вже знаходяться у водолазів. 

Про це повідомили у ДСНС. 

Знешкодження бомби часів Другої світової війни у Київському водосховищі у 2017 році. Фото: ДСНС

Підводні дрони типу FIFISH V6 EXPERT передали компанія “Нова пошта”, асоціація учасників ринку робототехніки та автоматизованих систем, а також благодійники з фонду “Науково-технічний розвиток України”. 

Найближчим часом приїдуть ще дванадцять роботів-саперів: одинадцять із них отримають у ДСНС, а один залишиться асоціації роботизації для подальшого вдосконалення. Українські фахівці мають покращити двигун та систему освітлення, а також збільшити час роботи приладу.

За словами очільника ДСНС Сергія Крука, зараз служба напрацьовує стратегію підводного розмінування, але наявний досвід українських водолазів-саперів посадовець називає унікальним.

“Обладнання, що передається, безумовно розширить наші можливості”, – каже він.

Зараз Україну називають однією з найзамінованіших країн у світі, адже розмінування тут потребують десятки мільйонів гектарів землі та близько 14 тисяч квадратних метрів акваторій. Тривати цей процес може, зважаючи на міжнародний досвід, від 5 до 10 років.

Росіяни мінували в Україні піаніно 10-річної дівчинки, кондитерську фабрику, тіла вбитих та навіть вулики.

Нагадаємо, що провести первинне розмінування деокупованих територій хочуть встигнути приблизно за рік.

Окрім саперів-людей, спеціально навчених тварин, серед яких улюбленець українців пес Патрон, та дронів, розміновувати Україну допомагають ще й роботи-собаки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter