Чотирилапий сапер з Чернігівщини від початку російського вторгнення допоміг знешкодити майже 90 вибухонебезпечних предметів

Дата: 20 Березня 2022
A+ A- Підписатися

На Чернігівщині пес на прізвисько Патрон від початку повномасштабного російського вторгнення допоміг саперам знешкодити вже майже 90 вибухонебезпечних предметів. 

Про це повідомили у ДСНС. 

Пес Патрон. Фото: ДСНС

Патрону два роки, а чернігівські піротехніки без перебільшення називають його своєю душею та талісманом. 

“Супроводжує їх завжди й усюди. До речі, дуже любить сир, тож наші хлопці при нагоді балують його смачненьким”,розповідають у ДСНС. 

19 березня пресслужба ДСНС опублікувала нове відео, на якому зафільмували трудові будні Патрона. 

Тварин-саперів використовують для пошуку вибухівки вже багато років у всьому світі. З 1943 року британська благодійна організація PDSA навіть вручає нагороди тим з них, які відзначилися хоробрістю у військових умовах, а з 2002-го – ще й тим, які виявили особливий героїзм у мирний час.

Дресування собак для виявлення вибухівки відбувається в кілька етапів: спочатку їх вчать розпізнавати запахи таких речовин як тротил, гексоген чи пластида, а потім – як саме слід подавати сигнал про виявлення вибухонебезпечних предметів. Як розповідали журналісти інформаційної агенції Міноборони “АрміяInfo”, на підготовку службового собаки зазвичай іде близько пів року, а найкраще для такої роботи підходять породи німецька й бельгійська вівчарки.

Однак, як показує приклад джек-рассел-тер’єра Патрона, порода не завжди грає визначальну роль. 

Пошуком вибухонебезпечних предметів займаються не тільки собаки, але й, наприклад, щурі. На початку цього року у Камбоджі помер гігантський восьмирічний самець африканського сумчастого щура на прізвисько Магава.

За свою кар’єру він виявив понад 100 наземних мін та інших вибухових пристроїв. У 2020-му організація PDSA вручила йому золоту медаль за хоробрість. 

Щур-сапер на прізвисько Магава. Фото: PDSA

Нагадаємо, що за оцінками міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, після завершення бойових дій в Україні для розмінування територій знадобиться декілька років.

Нині Україна вже отримує допомогу для розв’язання цього питання від таких країн як Франція, Польща, Греція, Німеччина, Литва, Австрія, Швеція та Швейцарія, Бельгія, Естонія, Нідерланди, Канада, Румунія, США.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter