Розміновувати Київщину відправлять робопса

Дата: 23 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Армія США погодилася надати одного зі своїх двох роботизованих собак, щоб допомогти американській некомерційній організації розміновувати Україну.

Про це повідомляє Foreign Policy Magazine.

Фото: AFP/Mark Ralston

Журналістам про виділення робота розповіла людина, знайома з рішенням. 

Робота-собаку, створеного компанією Boston Dynamics, використовуватимуть для очищення від мін та касетних боєприпасів території поблизу Києва. Торішні випробування показали, що робот вправляється з невеликими леткими снарядами, подібними до тих, які залишили російські військові в Україні.

“Пес” перетягуватиме боєприпаси, що не розірвалися, у місця, де зберігають інші боєприпаси, й це дозволить безпечно підривати їх далеко від цивільного населення. Орієнтовно підривати, не наражаючи на небезпеку людей, можуть партії до 50–100 снарядів.

Компанія Boston Dynamics не прокоментувала конкретну передачу робота, однак директор з маркетингу та комунікацій компанії Ніколас Ноель в електронному листі журналістам зазначив, що робот-пес є ефективним інструментом для захисту людей від небезпеки, і його часто використовують для перевірки потенційно небезпечних матеріалів з безпечної відстані.

Нагадаємо, що нині в Україні розмінували понад 2 мільйони гектарів території, однак усього внаслідок російської агресії 30 мільйонів гектарів землі потребують розмінування. Тривати це може, зважаючи на міжнародний досвід, від 5 до 10 років.

Якщо ви знайшли підозрілий предмет

  • в жодному разі не чіпайте його;
  • негайно повідомте про знахідку підрозділам ДСНС (101) або поліції (102);
  • попередьте перехожих про можливу небезпеку;
  • відійдіть якомога далі від підозрілого предмета;
  • дочекайтесь приїзду спеціалістів та вкажіть їм місце розташування предмета.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter