Ділки могли отримати відшкодування на 200 мільйонів гривень з бюджету за фіктивне працевлаштування людей з інвалідністю

Дата: 10 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Слідчі викрили в Україні ділків, які незаконно отримували відшкодування податку на додану вартість, фіктивно працевлаштовуючи людей з інвалідністю. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Організатором схеми називають підприємця з Києва, який фіктивно працевлаштовував людей з інвалідністю у власних компаніях. До діяльності він залучив 15 підконтрольних комерційних структур на Київщині, у Вінницькій та Черкаській областях.

“Фігуранти підшукували осіб з інвалідністю і за символічну плату оформляли їх до штату власних компаній, але за фактом на робочому місці вони не з’являлися і не були залучені у виробничому процесі. Контролюючим органам ділки звітували, що пільгова категорія населення становить більшу частину штатної чисельності персоналу підприємств”,розповідають есбівці. 

Слідчі знають про заволодіння з боку ділків більш ніж 200 мільйонами гривень та кажуть, що вони мали намір отримати ще понад 1 мільярд з бюджету.

Слідство в справі триває, тож правоохоронці тепер вивчають роль посадовців місцевих органів виконавчої влади та податкової служби в злочині. 

Нагадаємо, що рівень працевлаштування людей з інвалідністю в Україні є вкрай низьким: офіційно лише близько 17% з них знайшли роботу у 2021 році. Показники за 2020, 2019 та 2018 роки не сильно відрізняються – 16,2, 16,7 та 16,4% відповідно.  

Як показують дослідження, брак знань серед роботодавців призводить до високого рівня недовіри між ними та людьми з інвалідністю. 

ZMINA детально розповідала, з якими саме викликами стикаються люди з різними групами інвалідності під час пошуку роботи та як країна має подолати ці бар’єри.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter