Десятьом суддям конституційного суду Росії загрожує довічне в Україні

Дата: 11 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальний акт щодо 10 суддів конституційного суду РФ, яких підозрюють у зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Фото: Офіс генерального прокурора

Імен підозрюваних не називають, однак імена всіх 19 суддів КС у Росії відомі, а підозри на імена щонайменше дев’ятьох з них можна знайти на сторінках “Урядового кур’єра”. 

Серед підозрюваних: 

  • Кокотов Олександр Миколайович
  • Мельников Микола Васильович
  • Маврін Сергій Петрович
  • Красавчикова Лариса Октябріївна
  • Казанцев Сергій Михайлович
  • Жаркова Людмила Михайлівна
  • Зорькін Валерій Дмитрович
  • Гаджиєв Гадіс Абдуллайович
  • Бушев Андрій Юрійович

Підозрювані судді підписали постанови про долучення до складу Росії Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. 

“Такими діями вони скоїли пособництво вищому військово-політичному керівництву РФ у вчиненні умисних дій з метою зміни меж території і державного кордону України в порушення порядку, встановленого Конституцією України”, – вважають слідчі. 

Російським суддям загрожує покарання до 15 років ув’язнення або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Українські правоохоронці звернули увагу на суддів КС Росії ще до початку повномасштабного вторгнення в Україну. Так, у 2018-му на сайті Міністерства внутрішніх справ у переліку розшукуваних осіб з’явились імена голови російського КС Зорькіна, який цю посаду обіймає з 2003 року, та ще 13 суддів.

У списку можна було знайти його заступницю Ольгу Хохрякову, суддів Миколу Селезньова, Людмилу Жаркову, Олександра Бойцова, Олександра Кокотова, Костянтина Арановського, Ларису Красавчикову, Юрія Рудкіна, Володимира Ярославцева, Миколу Бондара, Геннадія Жиліна, Юрія Данилова і Гадіса Гаджиєва.

Усім їм закидали зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до тяжких наслідків. 

Нагадаємо, що в Росії до конституційного суду скерували офіційного листа щодо зняття мораторію на смертну кару. 

Експерти не мають однозначного висновку щодо того, як саме російська влада хоче повернути розстріли, але голова тамтешнього конституційного суду припускав такий сценарій. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter