Десять років за ґратами проведе мінометник російських бойовиків з Луганщини

Дата: 16 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Суд визнав винним у зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України та участі в діяльності не передбачених законом збройних формувань мешканця Луганщини, який воював у складі бойовиків так званої “ЛНР”. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Чоловік, як кажуть слідчі, мав проросійську позицію та з липня 2015-го служив у “народній міліції ЛНР”, а контракт на проходження “військової служби” укладав з бойовиками двічі.

Проти українських військових він воював у складі “мінометного взводу”, що дислокувався в Алчевську. Правоохоронці кажуть, що він неодноразово їздив на лінію зіткнення та охороняв склади зі зброєю. 

Під час повномасштабного вторгнення засудженого мобілізували до окупаційних військ і воював він у рідному регіоні – у Лисичанську та Гірському. У полоні ЗСУ він опинився у вересні. 

Засуджений мешканець Луганщини не єдиний поплічник російських бойовиків з Луганщини та Донеччини, який отримав вирок українського суду. До прикладу, влітку суд визнав винними в державній зраді трьох чоловіків з окупованої території Донеччини, які, за даними правоохоронців, добровільно воювали на боці Росії. Їх засудили до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За вчинення умисних дій з метою зміни меж території  України, а також участь у не передбачених законом збройних формуваннях до 10 років позбавлення волі засудили мешканця Макіївки. Проти України він воював останні вісім років у чотирьох різних формуваннях бойовиків, але в полон потрапив цього року. 

Управління Верховного комісара ООН з прав людини нещодавно висловило стурбованість тим, що Україна в судах переслідує власних громадян – членів російських озброєних груп. Українські правозахисники раніше також критикували практику притягнення до відповідальності, але лише примусово мобілізованих з окупованих територій, які є жертвами воєнного злочину, але на практиці стають фігурантами кримінальних проваджень.

Згідно з національним законодавством, тих чоловіків, які добровільно пристали до лав ворога, в Україні можуть судити за держзраду – міжнародне гуманітарне право цього не забороняє. Якщо ж встановлено, що чоловіка з окупованих територій мобілізували примусово, то насамперед його слід розглядати як постраждалого від воєнного злочину вже за статтею “Порушення законів та звичаїв війни”. 

Нагадаємо, що у Шостці до 15 років за ґратами засудили чоловіка, який за завданням куратора з Росії збирав дані про місця дислокації підрозділів ЗСУ.
 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter